BiH

Ljubić ponudio novi ustavni prijedlog

Ljubić ponudio novi ustavni prijedlog
Ljubić ponudio novi ustavni prijedlog

MOSTAR - Lideri četiri stranke koje u Federaciji čine novu parlamentarnu većinu danas su na sastanku u Mostaru pokušali pronaći rješenje za deblokadu institucija izvršne vlasti, odnosno rekonstrukciju Vlade Federacije, koja bi odražavala političku volju SDP-a, SBB-a i dva HDZ-a kao nove većine u ovom entitetu.

Sastanak, koji je počeo kasno popodne, nije bio završen do zaključenja ovog broja "Nezavisnih", a u kratkim izjavama uoči sastanka lideri "četvorke" iznijeli su očekivanja da će uspjeti pronaći rješenje za deblokadu izvršne vlasti.

Najkonkretniji je bio predsjednik HDZ 1990 Božo Ljubić, koji je došao s "novim ustavnim rješenjem" kao planom izlaska iz pat pozicije, iako novinarima nije htio govoriti o njegovim detaljima dok se sastanak ne završi.

"Lideri će razgovarati o aktuelnoj političkoj situaciji, sa osvrtom na pat poziciju zbog nepoštivanja volje nove parlamentarne većine u Federaciji", rekao je uoči sastanka Mišo Relota, portparol HDZ BiH, stranke koja je organizirala jučerašnji susret lidera.

Posebno oštri u svojim kratkim izjavama bili su lideri SDP-a i SBB-a, Zlatko Lagumdžija i Fahrudin Radončić, osvrćući se na poziv predsjednika SDA Sulejmana Tihića za organiziranje prijevremenih izbora samo na nivou Federacije BiH. Tihićev poziv ocijenili su "trikom i politikanstvom", a predsjednika SDA i njegovu stranku pozvali "da poštuju demokratske principe i novu parlamentarnu većinu", iako je Lagumdžija izrazio spremnost za vanredne izbore.

Podsjećamo, nakon nekoliko političkih prevrata nezabilježenih u parlamentarnoj demokratiji u našoj zemlji, u federalnom parlamentu kao najvišem zakonodavnom tijelu dogovorena je nova parlamentarna većina koju čine SDP, SBB i dva HDZ-a. Međutim, većina nikada nije zaživjela u Vladi Federacije, kao najvišoj instituciji izvršne vlasti, jer predsjednik Federacije Živko Budimir ne želi udovoljiti zahtjevu nove većine za smjenu osam ministara iz SDA, NS Radom za Boljitak i njegovog HSP-a.

Novo svjetlo na političku krizu bacila je Budimirova odluka da Desnicu Radivojevića, potpredsjednika Vlade i nekadašnjeg dužnosnika SDA koji je prešao u SDP, vrati na sve funkcije u Vladi. Ne toliko zbog novog odnosa snaga, koliko zbog činjenice što sada svi čekaju njegove naredne korake jer niko sa sigurnošću ne zna zbog čega se predsjednik FBiH gotovo preko noći predomislio i promijenio osvoju odluku čiju je opravdanost mjesecima branio.

Tihić pozvao SDP i SBB na izbore

Predsjednik SDA Sulejman Tihić juče je istakao da se "problem krize vlasti u FBiH može rješavati samo u okviru Ustava i zakona, što znači da su osim parlamentarne većine nezaobilazne institucije predsjednika i potpredsjednika FBiH".

On je na novogodišnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu istakao da "ukoliko neko želi rekonstrukciju, uključujući i HDZ, on mora da razgovara sa predsjednikom FBiH i njegovim potpredsjednicima".

"Druga mogućnost su prijevremeni izbori. Prvi put mi se slažemo sa SDP-om i pozivamo SDP, ako ih nije strah, da idemo na prijevremene izbore. Govorim o izborima na nivou Federacije. Ako već SDP i SBB kažu da je to jedno od rješenja, evo, pozivamo ih da donesemo odluku i da u jednoj relativno kratkoj proceduri obavimo te izbore", kazao je Tihić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije