BiH

MIP BiH upozorilo građane da ne putuju u ove zemlje

MIP BiH upozorilo građane da ne putuju u ove zemlje
Foto: Ilustracija | MIP BiH upozorilo građane da ne putuju u ove zemlje

Ministarstvo inostranih poslova Bosne i Hercegovine na zvaničnoj internet stranici objavilo je popis zemalja u koje državljani BiH ne bi trebalo da putuju.

Ovaj popis postoji već mjesecima i još uvijek je ''na snazi''. O kojim zemljama je riječ?

Jemen

Ministarstvo inostranih poslova BiH poziva državljane BiH da do daljnjeg ne putuju u Arapsku Republiku Jemen, zbog pojačanog sektaškog nasilja i pogoršanja bezbjednosne situacije u toj zemlji. Bosna i Hercegovina u Jemenu nema rezidentno diplomatsko-konzularno predstavništvo, te pokriva tu zemlju iz Rijada (Saudijska Arabija).

Ova činjenica značajno uti na mogućnost direktnog pružanja pomoći i podrške građanima Bosne i Hercegovine u vandrednim situacijama, te s toga iz Ministarstva savjetuju da se ovo upozorenje ozbiljno shvati, navodi se, prenosi "N1". 

Libija

Građani se savjetuju da do daljnjeg ne putuju u Libiju zbog značajnog pogoršanja bezbjednosne situacije i postojanja realne opasnosti od oružanih napada i otmica u ovoj zemlji.

Pozivaju se državljani BiH koji se trenutno nalaze u Libiji, posebno u onim dijelovima zemlje u kojima su se već događale ili se događaju otmice, oružani napadi, upućivanje ozbiljnih prijetnji i sl., da u saradnji s rukovodstvima kompanija i poduzeća u kojima su zaposleni i uz konsultacije sa Ambasadom BiH u Tripoliju razmotre mogućnost privremenog napuštanja te zemlje.

Irak

Ministarstvo spoljnih poslova BiH upozorava državljane BiH da ne putuju u Irak zbog loše bezbjednosti situacije. MIP BiH savjetuje državljane BiH koji se trenutno nalaze u Republici Irak da razmotre mogućnost napuštanja te zemlje čim se za to steknu sigurni uslovi.

Potrebno je da se državljani BiH, zbog bezbjednosnih razloga, pridržavaju mjera sigurnosti i izbjegavaju javna okupljanja.

Ukrajina

Ministarstvo takođe savjetuje državljane BiH da se suzdrže od putovanja u dijelove Ukrajine koji nisu pod kontrolom legalnih vlasti u Kijevu. Potrebno je da se građani BiH, iz bezbjednosnih razloga, pridržavaju mjera sigurnosti i izbjegavaju javna okupljanja.

Sirija

Preporučuje se da zbog složenih bezbjednosnih prilika državljani Bosne i Hercegovine ne putuju u AR Siriju, do daljnjeg.

Ministarstvo inostranih poslova Bosne i Hercegovine preporučuje građanima BiH oprez, posebno na javnim mjestima, i savjetuje im se izbjegavanje većih javnih okupljanja i demonstracija, te praćenje uputstava lokalnih vlasti.

Na stranicama Ministarstva takođe poziva na oprez građane koji putuju u Tursku i Francusku.

(N1)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije