BiH

Majkić: Na osnovu čega Osmić odlučuje o Vaskrsu?

Majkić: Na osnovu čega Osmić odlučuje o Vaskrsu?
Majkić: Na osnovu čega Osmić odlučuje o Vaskrsu?

SARAJEVO - Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić postavila je danas poslaničko pitanje ministru odbrane BiH Zekerijahu Osmiću zašto je sam i na osnovu čega odlučio kada će pravoslavni vjernici, koji su zaposleni u Ministarstvu odbrane, slaviti nastupajući Vaskrs.

 "Moje je pitanje ministru odbrane na osnovu kojeg je pravnog propisa donio odluku da vojnici, oficiri i podoficiri u Oružanim snagama iz Republike Srpske moraju raditi na Veliki petak i Vaskršnji ponedjeljak", rekla je Majkićeva.

Ona je upitala Osmića i zašto je odluku donio samostalno, bez konsultacija sa zamjenikom ministra odbrane iz reda srpskog naroda.

"Zašto ministar odbrane u ovom slučaju nije primijenio odluku Savjeta ministara o ostvarivanju prava na naknade za rad, rad u neradne dane, noćni rad i rad u vrijeme državnih praznika u institucijama BiH od 29. decembra 2008. godine, a odnosi se na primjenu zakona o praznicima entiteta sve do donošenja zakona na nivou BiH", dodala je Majkićeva.

Odlukom ministra odbrane BiH Zekerijaha Osmića pravoslavni pripadnici Oružanih snaga BiH iz Republike Srpske nemaju pravo na plaćeni Veliki petak i Vaskršnji ponedjeljak, čime su prekršeni zakon Republike Srpske i odluka Savjeta ministara koji kažu da su im ti dani plaćeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije