BiH

Marjanac: Knjiženje imovine tek kada se donese zakon

Marjanac: Knjiženje imovine tek kada se donese zakon
Marjanac: Knjiženje imovine tek kada se donese zakon

SARAJEVO - Zamjenik ministra odbrane BiH Živko Marjanac upozorava da se perspektivne vojne lokacije ne mogu uknjižiti na osnovu odluke Predsjedništva BiH i naglašava da se to može učiniti samo kada se donese zakon na nivou BiH.

Marjanac u intervjuu Srni ocjenjuje da je nekorektno od bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, koji je tokom procesa sastavljanja skupštinske većine na nivou BiH tvrdio da je donesena odluka Predsjedništva BiH i da se lokacije mogu knjižiti.

"Vrlo brzo će se pokazati da ni jedan sud, ako bude radio po Ustavu i zakonu, neće moći da uknjiži lokacije dok se ne donese zakon na nivou BiH, odnosno dok entiteti ne prenesu nadležnost za te lokacije koje su bile u njihovoj nadležnosti. Bez odluka entiteta nema knjiženja", ističe Marjanac.

Taj zakon trebalo je da bude donesen nakon dogovora političkih lidera 9. marta 2012. godine. Međutim, opstruisale su ga stranke iz Federacije BiH, jer su tražile da se knjiži samo vojna imovina, a da ostane državna imovina, u čemu je, iz svojih interesa, pomogao i OHR, koji bi bio zatvoren da je sve ispoštovano.

Marjanac smatra da je NATO nepotrebno uslovio BiH kada je aprila 2010. godine u Talinu donesena odluka da BiH može pristupiti uslovno Akcionom planu za članstvo /MAP/ do prenosa vlasništva perspektivnih nepokretnih vojnih lokacija na Ministarstvo odbane BiH.

"Postoje druge zemlje koje su slično organizovane kao BiH u kojima vojne lokacije, odnosno kasarne nisu u vlasništvu Ministarstva odbrane nego na nižim nivoima", ističe Marjanac.

On podsjeća da je 2007. godine postignut Sporazum o osnovnim principima, kojeg su potpisali Vlada Republike Srpske, Vlada Federacije BiH i Savjet ministara BiH, a kojim je regulisano da je pokretna vojna imovina: municija, minsko-eksplozivna sredstva, naoružanje, vozila... – vlasništvo
Ministarstva odbrane BiH.

Marjanac je napomenuo da se, prema tom sporazumu, nepokretna imovina, odnosno lokacije kasarni, skladišta... u vlasništvu entiteta daje na neograničeno korištenje Ministarstvu odbrane BiH.

"Predsjedništvo BiH, u kojem je 2004. godine iz Republike Srpske bio Borislav Paravac, donijelo je odluku o 69 perspektivnih vojnih lokacija.

Tih 69 perspektivnih lokacija bilo je sve do 2012. godine, kada je Predsjedništvao BiH odlukom o kojoj se sada mnogo govori smanjilo broj na 63 perspektivne lokacije", precizira zamjenik ministra odbrane BiH.

On navodi da su Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH planove i programske aktivnosti za 2014. godinu ispunile skoro 99 odsto.

"Međutim, bilo je određenih planova gdje smo vezani za NATO jer neki kursevi nisu realizovani. Mora se napomenuti i da su poplave u maju i avgustu poremetile određene planove", zaključuje Marjanac u intrevjuu Srni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije