BiH

Mikić: Potrebne izmjene izbornog zakona

Mikić: Potrebne izmjene izbornog zakona
Mikić: Potrebne izmjene izbornog zakona

SARAJEVO - U BiH je potrebno uraditi izmjene Izbornog zakona, a najveću poteškoću predstavljaju birački odbori, rekao je danas predsjednik Centralne izborne komisije /CIK/ BiH Stjepan Mikić.

Mikić je pred početak konferencije "Neophodnost izmjena izbornog zakonodavstva i trendovi u BiH u vezi sa odzivom birača" u Sarajevu, naglasio da je izborno zakonodavstvo u BiH, iako je doživjelo nekoliko izmjena i dopuna, komplikovano, te da ga treba pojednostaviti, čime bi i ranije bili objavljivani izborni rezultati. 

Mikić nije želio da govori o kojim izmjenama je riječ, naglašavajući da će Parlamentarna skupština BiH po preporukama CIK-a formirati interresornu radnu grupu koja će utvrditi šta treba mijenjati i u kom pravcu. 

"Najveću poteškoću u svim dosadašnjim izborima predstavljali su birački odbori", rekao je Mikić, dodavši da način na koji su oni do sada formirani i imenovani nije dobar. 

Mikić je istakao da je CIK već Predstavničkom i Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH uputio zahtjev da se po hitnoj proceduri ide u izmjene postojećeg Izbornog zakona kako bi bila utvrđena norma kojom bi bilo moguće popuniti klub srpskog naroda u Domu naroda federalnog Parlamenta.

"To bi trebalo završiti u hitnoj proceduri, a onda pristupi sveobuhvatnim izmjenama Izbornog zakona", rekao je on.

Šef Misije OEBS u BiH DŽonatan Mur istakao je da, iako je ocijenjeno da su izbori 2014. godine efikasno provedeni, Izborni zakon mora biti revidiran.

Mur je naglasio da su birački odbori utvrđeni kao najslabija tačka u čitavom izbornom sistemu, zbog čega je potrebno uvesti reviziju procesa imenovanja biračkih odbora čime bi se obezbijedila njihova nezavisnost i popunjenost pojedincima koji posjeduju sposobnost i znanje da obave posao.

"Žalosno je što su ovo već drugi izbori koji su održani u suprotnosti sa presudom Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci", rekao je Mur, dodajući da podržava ideju da bude razmotreno uvođenje mjera povećanja transparentnosti izbornog procesa kojima će se smanjiti prostor za izborne prevare i ubrzati brojanje glasova.

Mur je istakao da se moguće mjere odnose na providne glasačke kutije, niže glasačke kabine, organizacione promjene u glavnom centru za brojanje glasova, a mogla bi biti razmotrena i opcija elektronskog glasanja ili glasanja putem interneta.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije