BiH

Miletić svjedok Karadžiću samo uz obavezujući nalog

Miletić svjedok Karadžiću samo uz obavezujući nalog
Miletić svjedok Karadžiću samo uz obavezujući nalog

HAG - Odbrana generala Radivoja Miletića potvrdila je danas će on biti svjedok Radovana Karadžića u Haškom tribunalu samo ako za to bude izdat obavezujući nalog, objavljeno je danas u ovom sudu.

"Radivoj Miletić je uvijek poštovao odluke tribunala i, ukoliko mu bude upućena subpoena, on će svjedočiti iz poštovanja prema sudu i prema pravdi", navodi se u podnesku advokata Nataše Favo-Ivanović.

Karadžić je zatražio izdavanje obavezujućeg naloga početkom ovog mjeseca, nakon što mu je Miletić rekao da bi svjedočio samo ukoliko sud to bude naložio, jer je u tribunalu u toku postupak po njegovoj žalbi na presudu kojom je osuđen na 19 godina zatvora zbog zločina u Srebrenici.

Miletićevim svjedočenjem bivši predsjednik Republike Srpske namjerava da pobije optužbe za genocid, prisilno premještanje, deportacije i druge zločine počinjene u Srebrenici u julu 1995.

Miletić je u Glavnom štabu Vojske RS bio načelnik za operativno-nastavne poslove i, prema tvrdnjama tužilaštva, redovno je obavještavao predsjednika RS o toku operacije u Srebrenici.

Karadžić očekuje da Miletić potvrdi da ga nije obavijestio, ni usmeno ni pismeno, da su zarobljenici iz Srebrenici bili ubijeni ili da će biti ubijeni.

On bi takođe trebalo da potvrdi da Karadžić nije znao za plan ili namjeru da se muslimansko stanovništvo protjera iz Srebrenice u skladu sa Direktivom broj 7.

Obzirom da se navodi kao autor, general Miletić bi, smatra Karadžić, mogao da objasni "jezik, svrhu i efekte direktive" koju je on potpisao, a koja se "koristi kao dokaz za njegovo učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu". Miletićeva odbrana navodi da general jeste "napisao Direktivu broj 7 i da on zna proceduru za njihovo sastavljanje", ali da on "nije bio dio užeg kruga komande VRS, pa se tako njegovo znanje ograničava na tehničke aspekte dokumenata", navodi se u podnesku.

"Radivoj Miletic je uvjeren da će pretresno vijeće procijeniti vrijednost dokaza i donijeti odluku, u interesu pravde, da li su oni neophodni za predmet Radovana Karadžića. Iz tih razloga, on ne želi da se izjašnjava o zahtjevu za subpoenu i oslanja se na odluku pretresnog vijeća", navela je odbrana generala Miletića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije