BiH

Muslimanska tajna služba planirala likvidaciju Bošnjaka

Muslimanska tajna služba planirala likvidaciju Bošnjaka
Muslimanska tajna služba planirala likvidaciju Bošnjaka

BANJALUKA - U dokumentaciji koju je potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo dostavio Tužilaštvu BiH nalazi se i spisak muslimanske tajne službe AID za likvidaciju Bošnjaka koji su navodno bili članovi organizacije za "rušenje Republike BiH", prenosi "Pres Republika Srpska".

U povjerljivom dokumentu muslimanske tajne službe AID od 5. novembra 1994. godine navode se imena desetina bošnjačkih političara i privrednika, među kojima su i Muhamed Čengić, Alija Delimustafić, Hajrija Balorda, Adil Zulfikarpašić.

"Pres" piše i da se u dokumentima koje je Kebo dostavio Tužilaštvu, a koji su u posjedu ovog lista, nalaze i brojni dokazi o povezanosti najvišeg bošnjačkog vojnog i političkog vrha sa radikalnim islamistima, naredbe komande muslimanske vojske za napade na hrvatska mjesta u centralnoj Bosni, kao i spisak mudžahedina kojima su bošnjačke vlasti prije početka rata u BiH dale državljanstvo BiH.

"Glas Srpske", takođe, danas piše o dokumentaciji koju je potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo dostavio Tužilaštvu BiH, navodeći da je Šefik Džaferović u periodu poslije rata, kada je bio član AID-a, uništio veliki dio dokaza o zločinima počinjenim nad Srbima u Vozući, Zenici i Zavidovićima.

U dokumentaciji koju je Kebo predao nalazi i izvještaj Misije Konferencije za bezbjednost i saradnju /KEBS/ za BiH iz septembra 1992. godine, u kojem se navodi da je dio srpskih logoraša koji je bio zarobljen u Kazneno-popravnom zavodu /KPZ/ Zenica spaljen u visokim pećima zeničke Željezare.

U istom izvještaju se napominje da je u ratnom logoru u KPZ Zenica bilo oko dvije hiljade Srba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije