BiH

Na gubitku i prevoznici i putnici

Na gubitku i prevoznici i putnici
Na gubitku i prevoznici i putnici

BANJALUKA, BIJELJINA - Putnici iz BiH ostali su uskraćeni za brojne autobuske linije, a prevoznici prodaju sve manje karata nakon što od 1. januara za autobuse iz BiH nije dozvoljena kabotaža u Srbiji, a za prevoznike iz susjedne zemlje ista mjera vrijedi u našoj zemlji.

Naime, vlasnici autobusa iz BiH koji idu za Srbiju u toj zemlji ne mogu primati putnike, pa već bilježe finansijske gubitke. S druge strane, putnici koji, primjera radi, iz Bijeljine treba da putuju za Banjaluku mogu sjesti isključivo u autobus bh. prevoznika, što im predstavlja problem jer često moraju satima čekati.

Na autobuskim stanicama u našoj zemlji potvrđuju da putnici negoduju zbog novonastale situacije, a pojedini prevoznici zbog manjeg broja prodatih karata bilježe enormne finansijske gubitke.

Ukidanje kabotaže uglavnom se negativno odrazilo na prevoznike iz RS, jer oni, u poređenju s kolegama iz FBiH, imaju više linija prema Srbiji.

Jedno od niza firmi iz naše zemlje koje su već osjetile značajno smanjenje prihoda na linijama prema Srbiji jeste preduzeće za prevoz putnika "Drinatrans" iz Zvornika. Siniša Vukotić, šef saobraćaja u tom preduzeću, kaže da su jednu liniju iz Zvornika za Beograd morali da ukinu.

"Na ostalim linijama imamo značajan pad prihoda, a na kraju mjeseca bi trebalo da bude poznato kolike tačno gubitke trpimo. Mi očekujemo pad prihoda od 50 do 70 odsto", kaže Vukotić.

Đojo Mitrović, direktor "Semberija transporta" iz Bijeljine, podvlači da je ukidanje kabotaže donijelo štetu i prevoznicima i putnicima.

"Na posebeno velikom gubitku su putnici, koji sada moraju čekati odgovarajuće autobuse. Mi smo broj linija prema Srbiji smanjili sa 11 na pet, a to smanjenje počeli smo još prije dvije godine, kada je prvi put najavljeno ukidanje kabotaže. Tada smo procijenili koje linije ne možemo držati", ističe Mitrović.

U banjalučkoj putničkoj agenciji "Smiljić" navode da je gotovo izvjesno da će brojni prevoznici sada poslovati s gubicima.

"Dogovor dvije države već je donio posljedice, a i putnici i prevoznici iz BiH pozdravili bi vraćanje kabotaže. Putnik je ranije mogao ići bilo kojim autobusom, a sada može putovati smanjenim brojem linija", naglašavaju u preduzeću "Smiljić".

Nataša Kostić, pomoćnik za drumski saobraćaj u Ministarstvu saobraćaja i veza RS, kaže da je sporazum o ukidanju kabotaže u skladu sa međunarodnim konvencijama, jer se, kako je dodala, na ovaj način štite domaći prevoznici.

"Moguće je da će naši prevoznici imati manji prihod zbog nemogućnosti prevoza putnika u i Srbiji, ali je još rano praviti procjene i govoriti o konkretnim iznosima, jer je sporazum na snazi kraće od mjesec dana", naglasila je ona.

Da li postoji mogućnost da, uz dogovor dvije zemlje, bude povučena mjera zabrane kabotaže ili bude pronađeno neko drugo rješenje za ovaj problem, pitanje je na koje u Ministarstvu komunikacija i transporta BiH nismo dobili odgovor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije