BiH

Najveći gubitnik SDP, dobitnici DF i SDA

Najveći gubitnik SDP, dobitnici DF i SDA
Najveći gubitnik SDP, dobitnici DF i SDA

SARAJEVO, BANJALUKA - Najveći gubitnik opštih izbora u BiH ubjedljivo je SDP, a partija koja je najviše dobila je Demokratska fronta Željka Komšića.

S ovim se slaže većina političkih analitičara u BiH prema kojima su se rezultati opštih izbora mogli manje-više očekivati. Kako kažu, sve je zavisilo od toga koliko će ljudi izaći na izbore i što je na kraju dovelo do rezultata koji danas imamo.

Što se tiče RS i partija u njoj, zanimljivo je da su različita mišljenja analitičara iz RS i FBiH, pa je tako prema Aleksandru Vranješu, profesoru Fakulteta političkih nauka u Banjaluci, najveći gubitnik izbora opozicija, odnosno Savez za promjene predvođen SDS-om, koji nije uspio motivisati birače da u većem broju izađu na izbore.

"Sve se zasnivalo na izlaznosti, od koje su na kraju i zavisili rezultati. Kad smo vidjeli da je ta izlaznost oko 55 odsto, mogli smo predvidjeti da se ništa spektakularno neće desiti", rekao je Vranješ.

On naglašava da je u BiH apsolutni dobitnik DF, zatim SBB BiH i SDA, koji su odnijeli ubjedljivo najveći broj glasova, dok je SDP izgubio ubjedljivo najviše.

S druge strane, Asim Mujkić, profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, kaže da je SDS pobjednik izbora u RS jer su značajno povećali svoj broj mandata u Narodnoj skupštini RS.

Profesor Mujkić loš rezultat SDP-a vidi u tome što su razočarali birače nakon što su odnijeli ubjedljivu pobjedu na izborima 2010. godine.

"Česta koaliranja SDP-a posljednjih godina i raskid prvobitno napravljenih koalicija su razlozi zbog čega su im birači okrenuli leđa", kaže Mujkić.

Pojedini analitičari takođe naglašavaju da je SNSD postigao odličan rezultat s obzirom na to da su već devet godina na vlasti i da su pred izbore bili u daleko težoj poziciji nego opozicija. Takođe naglašavaju da su elementarne nepogode i ogromni problemi u ekonomskim tokovima regiona i EU išli na ruku opoziciji, koja to nije uspjela iskoristiti.

Zanimljivo je i to da je SNSD na ovim izborima u Banjaluci osvojio mnogo više glasova nego što je to bilo 2010. godine, iako su u najvećem gradu RS već 14 godina na vlasti. U trećoj izbornoj jedinici na osnovu još nezvaničnih informacija SNSD je osvojio sedam mandata.

Najveći pad SNSD je zabilježio u Bijeljini, gdje će, prema procjenama, imati za preko 25 odsto manje glasova nego što je to bilo 2010. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije