BiH

Ne stišava se bura oko popisa: Savjet ministara može ukinuti Jukićevu odluku

Ne stišava se bura oko popisa: Savjet ministara može ukinuti Jukićevu odluku
Ne stišava se bura oko popisa: Savjet ministara može ukinuti Jukićevu odluku

SARAJEVO - Savjet ministara BiH ima mogućnost i način da odluku Velimira Jukića, direktora Agencije za statistiku BiH, o usvajanju jedinstvenog programa obrade podataka popisa stavi van snage.

Rečeno je ovo "Nezavisnim" u Zavodu za statistitku RS, u kom kažu da je Agencija za statistiku BiH po zakonu odgovorna Savjetu ministara, kao i da je direktor obavezan da dužnost obavlja na osnovu smjernica Savjeta, kome je i lično odgovoran za svoj rad.

"SM BiH je potpisao Memorandum o razumijevanju sa Međunarodnom posmatračkom operacijom (IMO) 2012. godine, čiji je cilj da se verifikuje fer i nepristrasno popisivanje i obezbijedi povjerenje u popis. Shodno tome, svoje izvještaje i pisma IMO šalje direktno predsjedavajućem Savjeta ministara i u njima poziva da Savjet ministara zajedno sa tri statističke institucije primijeni njihove preporuke", pojašnjeno nam je. 

Pored navedenog, istakli su, koordinatora popisa određuje Savjet ministara BiH, a Centralni popisni biro i Agencija za statistiku BiH ga informišu.

"Savjet ministara je ranije imao rasprave o ključnim pitanjima vezanim za popis i donosio zaključke koje su statističke institucije primjenjivale", pojašnjeno nam je.

Mirko Šarović, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, međutim i juče je, kao i dan ranije, izjavio da Vijeće ministara BiH nije nadležno za pitanje popisa. Budući da RS i dalje ne prihvata da metodologija za popis stanovništva koju je donio Jukić o uključivanju 196.000 nerezidentnih državljana BiH bude uključena u popisne rezultate, na potezu je, poručio je, Republički zavod za statistiku, koji je, kako je rekao, vlasnik popisnih podataka u RS. Na pitanje da li će se ministri iz RS u Vijeću ministara povući iz vlasti i blokirati procese, rekao da se to neće desiti, da su oni već iznijeli svoj stav, te ponovio da se ovo pitanje mora riješiti u okviru struke.

U međuvremenu, prijedlog SNSD-a da se o usvojenoj metodologiji raspravlja na jučerašnjoj sjednici bh. parlamenta, kao i da se zatraži informacija od strane Agencije, odbačen je od strane poslanika iz FBiH.

Na burnoj razmjeni međusobnih optužbi tokom sjednice Predstavničkog doma predstavnici RS su bili složni da je Jukićeva odluka nezakonita, dok poslanici iz FBiH, nimalo neočekivano, u njoj i dalje ne vide ništa nezakonito ni sporno. Staša Košarac (SNSD) istakao je značaj potrebe da Savjet ministara informiše parlament BiH o Jukićevoj odluci.

"Ovo ne može proći mimo zvaničnog stava Savjeta ministara i parlamenta jer ne treba da dozvolimo da neka od agencija bude iznad ove dvije institucije", poručio je Košarac.

Aleksandra Pandurević, šef Kluba poslanika SDS-a u Predstavničkom domu,  predložila je da se o ovoj odluci raspravlja na narednoj sjednici  ovog doma, a da se sada pozove Jukić da obrazloži svoju odluku, na što je pristao i SNSD, međutim prijedlog je glatko odbijen od strane poslanika iz FBiH.

Nikola Lovrinović, šef Kluba poslanika HDZ BiH u ovom domu,  rekao je da su netačni navodi poslanika iz SNSD-a da je direktor Agencije postupio protivzakonito, dok je Damir Arnaut (SBB) osporio navode da je prekršen zakon. Po njemu, čak i da jeste tako, to bi onda trebalo da istraže pravosudne institucije, a ne parlament.

Sadiku Ahmetoviću (SDA) nije jasno zbog čega se SNSD sad buni protiv Zakona o popisu stanovništva, kad su ga, kako je naveo, oni i izglasali.

"SNSD je dao ovlaštenje svim direktorima Agencija na nivou BiH, a ako imaju primjedbe, neka podnesu krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH", kazao je on, dok Momčilo Novaković (NDP) kaže da postoje pojedini članovi ovog zakona koji su prekršeni.

Što se tiče EU, i dalje zvanično ostaju pri stavu da metodologiju treba prihvatiti jer je ona u skladu sa preporukama Međunarodne posmatračke misije, ali o tome će još govora biti sutra, kada u BiH dođe i stručna delegacija iz Brisela.

"Rezultati popisa iz 2013. godine u BiH, za koje je izdvojena značajna finansijska i tehnička pomoć EU, od velikog su značaja za proces EU integracija. Rezultati popisa su takođe vrlo korisni i za ekonomsko i socijalno planiranje, što je neophodan sastavni dio Reformske agende", rekli su nam iz Delegacije EU u Sarajevu.

U međuvremenu, izjašnjavanje od predstavnika EU, ali i visokog predstavnika, zatražio je Emir Kremić, direktor Zavoda za statistiku FBiH. On je u pismu Valentinu Incku, Larsu Gunaru Vigemarku i Denisu Zvizdiću, predsjedavajućem Savjeta ministara BiH, istakao da je problematika u nadležnosti Agencije za statistiku BiH, i istakao da nema ni zakonskog osnova da se o tome izjašnjava Savjet ministara BiH.  

Dodik: Na potezu predstavnici RS u Sarajevu

O popisu je na beogradskoj TV Happy govorio i Milorad Dodik, predsjednik RS, istakavši da smatra da predstavnici RS u Sarajevu treba da kažu da neće ni o čemu odlučivati dok se to pitanje ne riješi u interesu RS.

"Uvijek imamo načina da se borimo, samo moraš biti karakter", rekao je on.

Milica Marković, poslanik SNSD-a u parlamentu BiH, Srni je rekla da Savez za promjene ne želi da se zamjera Bakiru Izetbegoviću. Iz Saveza, pak, prebacuju vruću lopticu ističući da je na Zavodu za statistiku RS da postupi po instrukcijama Vlade RS. Da ovakav popis neće biti prihvaćen, izjavila je i Željka Cvijanović, predsjednik Vlade RS, koja je ponovila da je za RS prihvatljiv samo popis bez primjene pomenute metodologije.

Staša Košarac

Ovo ne može proći mimo zvaničnog stava Savjeta ministara i parlamenta.

Aleksandra Pandurević

Treba pozvati Jukića da obrazloži svoju odluku.

Nikola Lovrinović

Netačni navodi da je direktor Agencije postupio protivzakonito.

Damir Arnaut (SBB)

Da je zakon i prekršen, to bi trebalo da istraži pravosuđe, a ne parlament.

Momčilo Novaković

Postoje pojedini članovi ovog zakona koji su prekršeni.

Sadik Ahmetović

SNSD je dao ovlaštenje svim direktorima Agencija na nivou BiH.

Mirko Šarović

Savjet ministara BiH nije nadležan za ovo pitanje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije