BiH

Nekoliko desetina državljana BiH zatražilo azil u Belgiji

Nekoliko desetina državljana BiH zatražilo azil u Belgiji
Nekoliko desetina državljana BiH zatražilo azil u Belgiji

SARAJEVO- Ministar bezbjednosti BiH Sadik Ahmetović rekao je danas da bezvizni režim za građane BiH ne ugrožava to što je nekoliko desetina državljana BiH proteklih sedmica zatražilo azil u Belgiji.

"Sve to ne ugrožava bezvizni režim za građane BiH, jer je to mnogo manje od broja koji je tražio azil iz drugih zemalja", naglasio je Ahmetović. 

On je izjavio novinarima da su građani koji su zatražili azil u Belgiji prevareni.

"Tačno je da je dio građana ovih dana prešao u Belgiju. Preko naših konzularnih predstavnika izvršili smo provjeru i riječ je o nekoliko desetina građana BiH koji su prevareni. Putem Ambasade BiH u Belgiji razgovarano je sa njima i oni su svjesni da su prevareni", pojasnio je Ahmetović. 

On je naglasio da se o svemu provodi istraga i najavio da će neko iz Ministarstva bezbjednosti BiH otići naredne sedmice u MUP Belgije, kako bi taj trend bio zaustavljen.

Prema njegovim riječima, provjerom je utvrđeno da lica koja su tražila azil u Italiji i za koje se sumnjalo da su iz BiH nisu državljani BiH.

"Riječ je o lažnim azilantima, koji uglavnom bacaju pasoše kada dođu iz Srbije i Makedonije i prijave se kao građani BiH", naglasio je Ahmetović. 

Govoreći o DNK opremi koja je donirana BiH, on je naveo da je to vlasništvo Ministarstva bezbjednosti BiH i da je jedan njen dio dodijeljen federalnoj Upravi policije, a jedan MUP-u Republike Srpske.

"U ovom trenutku uspostavlja se Agencija za forenziku BiH i nakon što ona proradi u punom kapacitetu mi ćemo tu opremu vratiti u tu agenciju", rekao je Ahmetović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije