BiH

Nema konsenzusa za brojna pitanja iz EU

Nema konsenzusa za brojna pitanja iz EU
Nema konsenzusa za brojna pitanja iz EU

SARAJEVO - U trenutnim političkim okolnostima nemoguće je odgovoriti na pojedina pitanja iz upitnika Evropske komisije jer se njima, recimo, traže odgovori za kojima političke elite tragaju godinama.

Da li postoje planovi za izmjenu Ustava? Koji su mehanizmi izvršenja i eventualne pravne posljedice u slučaju neizvršenja odluka Ustavnog suda? Koliki je BDP po glavi stanovnika? Da li je organima vlasti poznat neki konkretan način izbjegavanja odgovornosti u slučajevima ratnih zločina?

To su samo neka od pitanja koja traže odgovore, a o kojima je praktično nemoguće postići konsenzus, posebno u dijelu koji se odnosi na politički sistem i pravosuđe, a ništa lakše neće biti ni kada su u pitanju obrazovanje ili procedure koje govore o direktnoj demokratiji, odnosno referendumu.

U Direkciji za evropske integracije pojašnjavaju da će svaka institucija odgovarati na pitanja iz svoje nadležnosti, ilustrujući to na primjeru pitanja u vezi s planovima za izmjenu Ustava.

"To pitanje se odnosi na sve ustave u BiH, od kantonalnih, entitetskih, pa do državnog. Kantonalne skupštine će odgovarati za sebe, entitetske za sebe, a parlament BiH za Ustav BiH", rekla je Marina Kavaz-Siručić, portparol Direkcije za evropske integracije.

Na pitanje šta u slučaju da se u tim institucijama ne postigne dogovor o tome kako odgovoriti na to pitanje, Kavaz-Siručićeva ističe da se onda primjenjuje mehanizam koordinacije koji je usvojen, a koji govori o procedurama kako se određeni problemi, ukoliko se pojave, rješavaju i na kojem nivou.

Imajući u vidu dešavanja u vezi s referendumom u Republici Srpskoj, sprovođenju odluke Ustavnog suda BiH o neustavnosti Dana RS i proslave tog dana lako je zaključiti da realno ne postoji šansa da se unutar BiH postigne zajednički dogovor i odgovori na pitanja kako se izvršavaju odluke Ustavnog suda i ima li slučajeva da odluke nisu izvršene ili nisu uzete u obzir? (Ne)odgovarajući na ova pitanja, BiH će morati dostaviti i kompletnu listu neizvršenih presuda i navesti razloge zbog kojih nisu izvršene.

Teško, pa i nemoguće će biti odgovoriti na pitanje koji su službeni jezici u BiH, ili da li postoji diskriminacija i segregacija na nacionalnoj osnovi u obrazovnom sistemu i koje su mjere za sprečavanje? Treba podsjetiti da već godinama Bošnjaci insistiraju na tome da djeca u RS imaju nastavu na "bosanskom" jeziku, koji za zvaničnike RS ne postoji.

"Neka pitanja će sporiti Bošnjaci, neka Hrvati, a neka Srbi. Prvo je koliko ima stanovnika i tu se nećemo složiti jer su rezultati popisa falsifikovani i na štetu RS", rekla je Milica Marković, član Zajedničke komisije za evropske integracije parlamenta BiH i član delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope.

Ona kaže da su nas posljednja dešavanja u BiH vratila nekoliko koraka unazad što se tiče puta u EU, a da ni budućnost ne obećava s obzirom na to da će se situacija sve više komplikovati i uglavnom će se politika baviti nekim drugim stvarima.

Površnim pogledom na upitnik Evropske komisije pored pitanja iz politike i pravosuđa velikih problema će biti i oko čisto statističkih podataka. Ilustracije radi, prema rezultatima popisa koje je objavila Agencija za statistiku BiH, prosječna starost stanovništva Republike Srpske je 41,37 godina, a prema onima koje je objavila RS to je 41,72 godine. Oba ova podatka su zvanična, jedan je objavljen u službenom glasniku BiH, a drugi u službenom glasniku Republike Srpske, a slično je i sa svim ostalim statističkim podacima.

Neka od spornih pitanja:

- Koji su mehanizmi izvršenja i eventualne pravne posljedice u slučaju neizvršenja odluka Ustavnog suda?

- Da li je organima vlasti poznat neki konkretan način izbjegavanja odgovornosti u slučajevima ratnih zločina?

- Da li postoji ustavni ili obični pravni okvir za korištenje instrumenata direktne demokratije, uključujući i referendum?

- Da li postoje planovi za izmjenu Ustava?

- Koliki je BDP po glavi stanovnika?

- Koji su službeni jezici u BiH?

- Kako se izvršavaju odluke Ustavnog suda? Ima li slučajeva da odluke nisu izvršene ili nisu uzete u obzir?

- Koje su mjere za sprečavanje diskriminacije na nacionalnoj osnovi u obrazovnom sistemu?

- Opišite organizacioni okvir sudskog sistema i navedite sve tekuće i planirane promjene.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije