BiH

Nema mirenja SDA i SDP-a u Turskoj

Nema mirenja SDA i SDP-a u Turskoj
Nema mirenja SDA i SDP-a u Turskoj

SARAJEVO - Turska diplomatija mogla bi se pokazati odlučujućim faktorom u pokušaju zaustavljanja duboke krize u odnosima vodećih partija na bošnjačkoj političkoj sceni u BiH, barem ako je suditi po najavama koje su procurile uoči kongresa vladajuće Stranke pravde (AK Parti) turskog premijera Redžepa Tajipa Erdoana.

Kako je potvrđeno u SDA i SDP-u, na kongres Erdoanove partije, koji će biti održan ovog vikenda, pozvani su čelni ljudi ovih stranaka Sulejman Tihić i Zlatko Lagumdžija, te njihovi prvi stranački saradnici Asim Sarajlić i Damir Hadžić. Iako u ovim strankama uvjeravaju da je kurtoazno odazivanje na veliki skup vladajuće turske partije jedini cilj njihovog odlaska, saznajemo da će na marginama kongresa uslijediti pokušaj približavanja političkih stavova čelnika ovih žestoko konfrontiranih partija.

Šta bi to značilo u konstelaciji konfuznih i nedefinisanih političkih odnosa u BiH teško je predvidjeti, no sasvim je izvjesno da SDP više nije uvjeren u ostanak u izvršnoj vlasti, kao što je potpuno jasno da je SDA posljednjih sedmica umnogome ojačala svoju poziciju u BiH.

Potpredsjednik SDP-a Damir Hadžić potvrdio je juče da će zbog službenog Lagumdžijinog odsustva u SAD on predstavljati ovu stranku u Turskoj. Međutim, Hadžić, barem javno, tvrdi da tamo ne ide "kako bi se s nekim mirio u ime SDP-a".

"Lagumdžija i ja smo dobili pozive, a pošto je Lagumdžija u Njujorku ja sam na sebe preuzeo obavezu da idem. Što se tiče bilo kakvog spajanja ili razdvajanja sa SDA, od toga nema ništa. Ja u Tursku ne idem zbog toga, već iz potpuno drugih razloga", kaže Hadžić, navodeći da je, osim odazivanja zbog ukazane časti, osnovni cilj njegove posjete ekonomske prirode.

On je, međutim, potvrdio da će u Turskoj biti i Sulejman Tihić, ne isključujući mogućnost da se s domaćinom nađu za istim stolom.

"Ako budemo u prilici da zajedno sjedimo, vjerovatno ćemo komentirati i situaciju u BiH. Ali kao što znate, najviši organi SDP-a su odabrali svog partnera, pri čemu SDA za nas više nije relevantan faktor", uvjerava Hadžić.

Generalni sekretar SDA Amir Zukić, barem tako tvrdi, ne zna da će kongresu Erdoanove partije prisustvovati i izaslanstvo SDP-a. On kaže da je riječ o "uobičajenim pozivima" čelnicima stranaka u BiH koje gaje dobre odnose s turskim vodećim partijama.

"To je radna i svečana posjeta i ništa više. Mislim da nema potrebe da se Turska uvlači u naše unutrašnje odnose. U SDP-u treba da promijene svoj pristup i da to pokažu na djelu", zaključuje Zukić.

Međutim, ako uzmemo u obzir da su proteklih godina svi akteri na bošnjačkoj političkoj sceni po potrebi trenutne borbe za vlast preko noći mijenjali partnere, nikako ne treba isključiti mogućnost novog velikog obrata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije