BiH

Nema naznaka o usvajanju pregovaračkog okvira

Nema naznaka o usvajanju pregovaračkog okvira
Foto: Pixabay/Ilustracija | Nema naznaka o usvajanju pregovaračkog okvira

SARAJEVO- Kako bi BiH, nakon što je u martu Evropski savjet dao "zeleno svjetlo" za otvaranje pristupnih pregovora za članstvo u EU, i otpočela pregovore potrebno je da, između ostalog, usvoji pregovarački okvir, ali za sada nema naznaka kada bi to moglo da bude učinjeno, rečeno je Srni iz Direkcije za evropske integracije (DEI) BiH.

Za usvajanje pregovaračkog okvira EU je zatražila sprovođenje "svih relevantnih koraka" koji su pratili preporuku o dodjeljivanju kandidatskog statusa za BiH iz oktobra 2022. godine.

Iz DEI si ukazali da je dio zadataka već urađen, kao što su usvajanje izmjena i dopuna Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu i Zakona o sprečavanju sukoba interesa, a uspostavljen je i preventivni mehanizam za sprečavanje mučenja.

"Za određen broj zadataka do sada je preduzeto mnogo aktivnosti, kao što je usvajanje određenog broja zakona i drugih akata u vezi sa sprečavanjem i suzbijanjem korupcije i organizovanog kriminala, te upravljanje granicom i migracijama, a pripremljena je i radna verzija programa integrisanja BiH u EU", naveli su iz DEI.

Iz Direkcije su istakli da institucije u BiH rade i na određenom broju aktivnosti poput izrade zakona o sudovima u BiH, zakona o zaštiti ličnih podataka, zakona o graničnoj kontroli, usvajanju nove strategije upravljanja granicom i drugim.

"Bilo bi dobro nove rezultate u realizaciji preostalih zadataka iz preporuke imati što prije jer će rad institucija i vlasti opet vrlo brzo, na jesen, biti predmet redovnog godišnjeg izvještavanja Evropske komisije. Novi napredak u ispunjavanju preostalih zadataka bio bi dobar argument institucijama EU za dalje korake u procesu bilo da govorimo o usvajanju pregovaračkog okvira ili da čak i prije njegovog usvajanja krenemo sa skriningom, što je bio slučaj kod nekih država", ističu iz DEI.

Iz DEI su dodali da je obaveza zemlje kandidata za članstvo u EU da uspostavi pregovaračku strukturu i da te korake preduzme pravovremeno.

"Prema iskustvu država koje su ranije prošle ove korake, uobičajeno je da se pregovaračka struktura uspostavlja nešto ranije. Tako je, na primjer, Hrvatska pregovaračku strukturu uspostavila u aprilu, a pregovarački okvir je usvojen u oktobru 2005. godine ili u slučaju Srbije odluka o pregovaračkoj strukturi usvojena je u septembru, a pregovarački okvir u decembru 2013. godine", podsjetili su iz DEI, precizirajući da je odgovornost donošenja odluke o pregovaračkoj na politici.

Iz Direkcije su dodali da će uspostavljanje pregovaračke strukture na tehničkom nivou uključivati sprovođenje procedura po Zakonu o zaključivanju i izvršavanju međunarodnih ugovora, te određeni broj novih akata naslonjenih na mehanizam koordinacije kako bi se postojeća struktura adaptirala za potrebe pregovora.

"DEI će u skladu sa nadležnostima inicirati navedene aktivnosti, a u zavisnost od pravnog osnova za pojedinačne akte, predlagač će biti Direkcija ili zakonom predviđeni organ", naveli su iz Direkcije za evropske integracije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije