BiH

Nema političke volje za efikasnu javnu upravu

Nema političke volje za efikasnu javnu upravu
Nema političke volje za efikasnu javnu upravu

BANJALUKA - Iako je u Reformskoj agendi za BiH cijelo jedno poglavlje posvećeno reformi javne uprave, i dalje nije sasvim jasno da li ta reforma podrazumijeva i otpuštanje ljudi koji rade u administraciji.

Ni nakon posljednjeg sastanka Željke Cvijanović, predsjednika Vlade RS, sa Denisom Zvizdićem, predsjedavajućim Savjeta ministara BiH, i Fadilom Novalićem, predsjednikom Vlade FBiH u Banjaluci, nije bilo jasno kakvi koraci će biti preduzeti kad je u pitanju ovaj sektor.

Podsjećamo, u pretprošlom izvještaju o ekonomskom napretku BiH za posljednji kvartal 2015. godine, najveća "packa" Evropske komisije je bila zamjerka da BiH i dalje previše zapošljava u javnom sektoru, dok su istovremeno upozorili da zaposlenost pada u pojedinim prerađivačkim granama.

Istovremeno, kako nam je nezvanično objasnio diplomata upućen u reforme predviđene evropskom inicijativom za BiH, Evropa i dalje smatra da nedostaje političke volje na svim nivoima u BiH da se odlučnije krene u stvaranje efikasnije javne uprave, implicirajući da bi dio "odlučnih mjera" podrazumijevao i otpuštanje dijela zaposlenih u administraciji, mada to nije htio eksplicitno tako reći. 

Tomislav Vrhovac, predsjednik Sindikata javne uprave RS, smatra da je u Reformskoj agendi jasno navedeno da se ne predviđa otpuštanje ljudi, već stvaranje efikasnije javne uprave koja će bolje služiti građanima.

"Mi se slažemo da javna uprava treba da bude reformisana, ali to podrazumijeva kvalitet rada i poboljšanje usluga. Najgore je kad oni koji nisu kompetentni govore o višku zaposlenih. Valjda treba prvo da se nekom ozbiljnom studijom utvrdi pravo stanje pa da se onda govori da li ima ili nema viška. Ja neću da kažem da u nekim javnim preduzećima ne postoji višak, ali ne može se tako jednostavno pričati o višku a da o tome najviše govore oni koji nemaju veze s javnim sektorom", rekao je Vrhovac.

Adis Arapović, projekt menadžer Centara civilnih inicijativa BiH, smatra da je Reformska agenda zarobljena pitanjem istinske reforme javne uprave. On ističe da je za reformu javne uprave najvažnije pitanje uspostave evropskih principa javnog upravljanja poput nezavisne i od političkog uticaja autonomne javne uprave.

"Upravo ovo, politizacija i stranačko ovladavanje javnom upravom, smatram najvećim problemom, a depolitizaciju uprave prvim prioritetom svih reformi u BiH. Nemoguće je očekivati da zaživi vladavina prava ukoliko je presudni uslov za imenovanja na rukovodeće pozicije, od opštinskih do državnih ustanova, bolnica, agencija, preduzeća primarno stranačka i porodična podobnost, a ne kvalitet kandidata.

Tako imenovane hiljade ljudi, uz poneki izuzetak, primarno odgovaraju onima koji su ih postavili, a ne zakonu i opštem interesu, jer vrlo dobro znaju da nisu izabrani jer su najbolji, već zato što su lojalni stranački poslušnici", istakao je on.

Kako je istakao, preduslov investicijama i ekonomskom rastu je upravo takva vrsta reforme.

"Tek onda možemo očekivati jednakost pred zakonom, što je preduslov. Dosadašnji tok provedbe agende u ovom dijelu ne daje nikakve rezultate, čak naprotiv, novim zakonskim rješenjem u FBiH vlast nas je vratila deset godina unazad, pogazila Reformsku agendu i iznevjerila očekivanja i međunarodne zajednice i građana. Slično se pokušava uraditi i na nivou BiH s vrlo lošim zakonskim rješenjima za koje je, kao i za one u FBiH, EU u nekoliko navrata dala vrlo negativna mišljenja", naglasio je on. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije