BiH

"Nezavisne" saznaju: EU daje BiH zadnju šansu

"Nezavisne" saznaju:  EU daje BiH zadnju šansu
"Nezavisne" saznaju: EU daje BiH zadnju šansu

BRISEL, SARAJEVO - Evropska komisija priprema još jednu rundu dijaloga na visokom nivou sa liderima političkih partija iz BiH, što će biti vjerovatno posljednja šansa da naša zemlja izbjegne višegodišnju evropsku izolaciju, saznaju "Nezavisne" iz više diplomatskih izvora.

Prema pouzdanim saznanjima našeg lista, čelništvo EU, iako razočarano krahom konsultacija političkih lidera sa Štefanom Fileom, evropskim komesarom za proširenje, o provođenju presude "Sejdić i Finci", spremno je ubrzo ponovo sjesti za sto sa liderima sedmorke.

Diplomatski izvor iz sjedišta EU kaže da je Briselu jako stalo da BiH ovo pitanje riješi prije ulaska Hrvatske u EU 1. jula ove godine te bi naredni sastanak zvaničnika EK i predsjednika stranaka mogao da bude održan nekoliko sedmica prije ovog historijskog događaja za naše zapadne susjede.

"Prije sljedeće runde političkog dijaloga EU očekuje da dođe do dogovora ili makar potpunog približavanja stavova lidera", kaže ovaj diplomatski izvor.

Damir Hadžić, potpredsjednik SDP-a, uvjeren je u ovaj scenarij. On smatra da drugog rješenja za našu zemlju nema.

Naredni sastanak mogao bi da bude održan nekoliko sedmica prije ulaska Hrvatske u EU

"Ne postoji alternativa evropskom putu BiH. Lideri stranaka su apsolutno svjesni važnosti trenutka i oni zapravo daju saglasnost, a institucije BiH preuzimaju odgovornost za evropski put", ističe Hadžić. Potpredsjednik SDP-a uvjerava da je ova stranka "jedna od rijetkih koja je tražila rješenja".

"Nema alternative, jer onda svi moramo preuzeti odgovornost za evropsku izolaciju", ističe Hadžić.

Nikola Lovrinović, zamjenik predsjednika HDZ BiH, ističe da je ova stranka i dalje spremna na dogovor i rješenja koja odražavaju duh BiH.

"HDZ BiH je čak odustao i od svog temeljnog interesa - neizravnog izbora, ali moramo dobiti rješenja po kojima niko nikome ubuduće neće birati predstavnike", kaže Lovrinović, navodeći da kao zamjenik predsjednika "govori u svoje osobne ime".

"Ostaje da iskoristimo ovu šansu i riješimo ovo pitanje. Bez toga mi nismo kredibilna ni država, ni ljudi, ni političari", ističe Lovrinović.

Za Lazara Prodanovića, poslanika SNSD-a i člana Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma parlamenta BiH, bilo bi jako važno da se EU pojavi u ulozi medijatora.

"Zbog ukupnih odnosa u FBiH treba biti obazriv. Vidjećemo s kakvim porukama dolazi visoka predstavnica Ketrin Ešton", navodi Prodanović.

On ističe da je SNSD spreman za implementaciju presude, što bi značilo stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između BiH i EU i sticanje uslova za kredibilnu aplikaciju za kandidatski status.

"Uvjeren sam da bi se diplomatskim pritiskom moglo doći do rješenja u FBiH, kako se to nekada radilo sa RS", zaključuje Prodanović.

Hronologija  slučaja "Sejdić i Finci"

Provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u slučaju "Sejdić i Finci" isključivo se tiče otklanjanja diskriminatornih odredaba iz Ustava i Izbornog zakona BiH. Podsjećamo, Rom Dervo Sejdić i Jevrej Jakob Finci tužili su i dobili tužbu protiv države BiH krajem 2009. godine, jer im je kao pripadnicima nacionalnih manjina onemogućeno da se kandidiraju za Predsjedništvo BiH i u Dom naroda. Lideri stranaka od tada vode jalove pregovore o načinu provođenja ove presude, a propao je i posljednji pokušaj, uz posredovanje evropskog komesara za proširenje. Provedba ove presude ključni je preduslov za stupanje na snagu SSP-a i sticanje uslova za podnošenje kredibilne bh. aplikacije za kandidatski status u EU.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije