BiH

Ni danas nije postignut dogovor o trasi brze ceste Sarajevo-Beograd

Ni danas nije postignut dogovor o trasi brze ceste Sarajevo-Beograd
Foto: Nedžad Uglješa | Ni danas nije postignut dogovor o trasi brze ceste Sarajevo-Beograd

SARAJEVO - Ni danas na sastanku ministara saobraćaja nije postignut dogovor kojom trasom kroz BiH bi trebalo da se gradi brza cesta Sarajevo - Beograd.

Denis Lasić, resorni federalni ministar, kazao je da su predočene dvije varijante buduće trase prihvatljive za Federaciju: jedna koja od Sarajeva vodi ka Beogradu preko Žepča, Tuzle, Brčkog i Bijeljine, a druga od Sarajeva preko Višegrada, ali da ta eventualna trasa ne zaobiđe područje Goražda.

Neđo Trninić, resorni ministar u Vladi RS, izjavio je da je putno povezivanje Sarajeva i Beograda najaktuelnija priča od Sarajeva prema Vardištu.

"To nije sporno nikome. Početna tačka jeste Sarajevo, a krajnja Vardište i imamo dvije varijante: kroz Republiku Srpsku od Sarajeva preko Pala, Rogatice, Sokoca, Višegrada do Vardišta, a druga je preko Mesića i Goražda", rekao je Trninić. On je dodao da nije bilo spremnosti da se dogovori konačno rješenje jer je neophodno to pitanje dići na viši nivo i doći do rješenja koja je varijanta prioritetna.

"Neću reći koja je bolja ili lošija s obzirom na to da su obje varijante dobre jer povezuju države, ljude, privrede i gradove. U ovom momentu nam nije ni bila namjera da definitivno dogovorimo", rekao je Trninić.

On je napomenuo da je trenutni stav Vlade RS vezano za rutu puta Sarajevo - Beograd planiran strateškim dokumentima, odnosno Prostornim planom i Strategijom transporta RS, koja je sastavni dio Strategije transporta BiH.

Ministri su se saglasili da bi na narednom sastanku, koji bi trebalo da se održi do 20. jula, s entitetskim premijerima i predsjedavajućim Vijeća ministara BiH mogao da bude postignut konačan dogovor.

Ismir Jusko, ministar prometa i komunikacija BiH, rekao je da će do sastanka s entitetskim premijerima i predsjedavajućim Vijeća ministara BiH definitivno biti pripremljena informacija s ovog sastanka, te da će u ovaj sastanak sa premijerima biti uključeni i predstavnici Evropske komisije koji prave projektnu dokumentaciju u vezi s ovom brzom cestom.

Insistiranje da budućem sastanku prisustvuju i entitetski premijeri Trninić je objasnio time da su entiteti vlasnici infrastrukture, pa je konačna odluka na njima budući da će oni vraćati kredite ako u turskom finansiranju projekta bude riječ o kreditnom novcu.

Budući da nije poznato s koliko novca i na koji način će Turska finansirati ovaj projekat, zvaničnim dopisom, kako je novinarima rekao Jusko, biće zatražena informacija o namjeravanom iznosu, te o detaljima da li će to biti kreditni novac ili grant. Istakao je da je od predstavnika Republike Turske dobio uvjeravanja da su spremni uložiti sredstva samo da BiH odredi trasu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije