BiH

Niko ne želi dati kredit BHRT-u za digitalizaciju

Niko ne želi dati kredit BHRT-u za digitalizaciju
Niko ne želi dati kredit BHRT-u za digitalizaciju

SARAJEVO - Javni natječaj, koji je BHRT raspisao za dobijanje dugoročnog namjenskog kredita za potrebe procesa digitalizacije i finansijske konsolidacije, je propao, a konkurs je poništen 22. aprila jer nije stigla nijedna ponuda, saznaju "Nezavisne".

Konkurs je, naime, objavljen kroz dva lota, a procjena menadžmenta BHRT-a je da im je za ove namjene potreban 3,1 milion KM (bez PDV-a).

Kao razlog poništenja tendera navedeno je da "u određenom roku nije dostavljena nijedna ponuda", što drugim riječima znači da nijedna banka nije vidjela interes davanja kredita Javnom radio-televizijskom servisu BiH, koji je u velikoj finansijskoj dubiozi.

Uzročno-posljedično, sada je doveden u pitanje i natječaj za kupovinu digitalne produkcijske opreme, s obzirom na to da je poslovodstvo BHRT-a ovu opremu upravo namjeravalo kupiti kreditom koji na kraju nije osiguran. Veliko je pitanje i kako će se izostanak planiranog kredita sada odraziti na kompletan proces digitalizacije u BiH (krajnji rok polovina 2015), kao i na samo poslovanje Javnog RTV servisa BiH, čiji je akumulirani gubitak od kraja 2007. do kraja 2010. godine dostigao čitavih 23 miliona KM.

Iako je u "Službenom glasniku BiH" broj 32 (od 29. aprila ove godine) navedeno "da je tender poništen 22. aprila, jer nije bilo nijedne ponude", iz BHRT-a tvrde drugačije.

U odgovorima na pitanja "Nezavisnih" oni, naime, zaključuju da je ovaj tender raspisan još u junu prošle godine, ali da je poništen odlukom BHRT-a, i to 7. maja ove godine?!

Očigledno je da zbog gubitaka u poslovanju oni nisu solventni da bi banke ušle u tu vrstu aranžmana, kaže Hadžić

"Isti dan je raspisan novi tender i otvoren je do 29. maja, do kada je krajnji rok za dostavu ponuda", navode iz BHRT-a, ali ne odgovaraju šta će se desiti ako se i na taj novi tender ponovo ne javi niti jedna banka.

Dalje navode da "BHRT ima jasnu projekciju za pozitivnu realizaciju plana digitalizacije produkcijskih kapaciteta i finansijsku konsolidaciju".

"Maksimalno su intenzivirani i razgovori s nadležnim institucijama i adresama od kojih je dobivena podrška očuvanju i jačanju uloge Javnog RTV servisa BiH kao objektivnog i nepristrasnog servisa svih građana u BiH", zaključuju u svojim odgovorima.

Damir Hadžić, ministar prometa i komunikacija BiH, podsjeća da je proces digitalizacije "potpuno van onoga što je obaveza javnih emitera".

"Oni su do danas trebalo da završe studijsko opremanje digitalnom opremom. RTRS je završio taj posao, FTV nije uradila ništa, a BHRT pokušava da to riješi. Međutim, očigledno je da zbog gubitaka u poslovanju oni nisu solventni da bi banke ušle u tu vrstu aranžmana", ističe Hadžić, navodeći da se sada postavlja pitanje ko može dati garanciju za kredit BHRT-u.

Novi UO ne zna da je tender propao

Esad Gotovuša i Vladimir Marčeta, član i trenutni predsjedavajući novog Upravnog odbora (UO) BHRT-a, nisu bili upoznati sa činjenicom da je tender za kredit propao. Gotovuša kaže da je UO dao saglasnost da otpočne proces nabavke digitalne opreme, ali da Poslovodni odbor planira kredite. I Gotovuša i Marčeta navode kako očekuju da ih Poslovodni odbor s ovom informacijom upozna na narednoj sjednici 27. maja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije