BiH

Nikšić: Neću pristati na blokade rada vlade, sud će reći svoje

Nikšić: Neću pristati na blokade rada vlade, sud će reći svoje
Nikšić: Neću pristati na blokade rada vlade, sud će reći svoje

SARAJEVO - Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić izjavio je, gostujući večeras u vijestima TV Hayat, da neće dozvoliti pokušaje blokade rada vlade, te da će, uprkos svim dešavanjima u vezi s rekonstrukcijom vlasti u Federaciji, Vlada nastaviti raditi u skladu s planiranim zadacima kako bi započeti projekti i aktivnosti bili realizovani predviđenom dinamikom.

U tom kontekstu je naglasio da se neće zaustavljati realizacija započetih projekata, uprkos nekim zluradim najavama i "političkim nalozima" kojima se pokušavaju opstruirati te aktivnosti.

"Ne možemo se praviti kao da se ništa ne dešava, previše je političkih blokada, i stoga nadležni sud treba bez odugovlačenja da kaže svoje", rekao je premijer Nikišić odgovarajući na pitanje o krivičnoj prijavi koju je podnio protiv predsjednika Federacije Živka Budimira, a u vezi sa slučajem (ne)smjenjivanja ministra Desnice Radivojevića.

"I ukoliko bi sudske instance previše 'razvukle' donošenje konačne odluke, imamo parlamentarnu većinu koja može deblokirati rad institucija vlasti u Fedraciji", precizirao je Nikšić.

Komentarišući aktuelna dešavanja u Parlamentu FBiH rekao je da nije bila namjera da se bilo ko izigra, ali je i naglasio da se u svakoj situaciji, pa i sada, mora poštovati stav parlamentarne većine, a ne "jedanput prihvatam stav parlamentarne većine, a onda ne priznajem parlamentarnu većinu" koja je izabrana voljom građana i nakon koje je potpisana platforma.

Međutim, kada je jedna stranka, aludirajući na SDA, odbila da glasa za usvajanje državnog budžeta, prestala je da postoji platforma i formirana je nova parlamentarna većina, čije se odluke moraju poštovati, a u kontekstu novih parlamentarnih odnosa mora doći i do promjena u Vladi Federacije, kazao je Nikšić.

U nastavku razgovora izrazio je optimizam da bi BiH do novembra mogla ispuniti preduslove iz "mape puta" i podnijeti aplikaciju za članstvo u EU.

Premijer Nikšić najavio je donošenje zakonske regulative koja će borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije učiniti efikasnijom, a to će značiti da pored nadležnog odjela u Tužilaštvu bude u Federaciji uspostavljen i odjel u Sudu koji će biti "specijalizovan" za borbu protiv organizovanog kriminala, slično Uskoku u Hrvatskoj.

Uz podatak da je od decembra prošle do maja ove godine broj nezaposlenih u Federaciji smanjen za 6.500, što je rast koji nije zabilježen u regionu, a čemu su doprinijeli i poslovi na realizaciji projekata za izgradnjuu koridora 5C, premijer Nikšić je najavio da će Vlada na čijem je čelu, do kraja mandata imati više od 50 kilometara novoizgrađenog autoputa, što će biti rezultat koji nisu zajedno ostvarile sve prethodne vlade.

"Namjera je da kompletan koridor uđe u proces pripreme i realizacije gradnje", rekao je Nikšić i pojasnio da su svi pregovori s potencijalnim investitorima, među kojima je i rusko-njemački investicijski fond, samo preliminarni, a konačni izbor investitora i za gradnju autoputa na koridoru 5C i projekata u energetskom sektoru biće izvršeni putem tendera.

"U svemu tome je bitan sud javnosti ali bez provokativnog pakovanja zavisno koja politička opcija to lansira", poručio je premijer FBiH Nermin Nikšić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije