BiH

Njemačka ima plan za Balkan

Njemačka ima plan za Balkan
Njemačka ima plan za Balkan

BEOGRAD - Njemačka je, kako saznaju "Večernje novosti", pripremila poseban program za Zapadni Balkan, koji bi bio kompenzacija za dugo čekanje na ulazak u Evropsku uniju.

Pozivajući se na diplomatske izvore, "Novosti" navode da je Berlin spremio "mini Maršalov plan" za Balkan koji bi u narednih nekoliko godina trebalo da podigne ekonomije regiona i taj prijedlog će se uskoro naći na stolu Evropskog savjeta u Briselu, koji bi trebalo da ga odobri i odredi poseban fond za balkanske države.

Pomenuti plan nazvan je "Berlin plus", a novac za njegovu realizaciju trebalo bi da između ostalih, obezbijede Evropska ekonomska zona (EEA) koju čine sve zemlje članice EU, Island, Lihtenštajn i Norveška, kao i Evropska asocijacija za slobodnu trgovinu (EFTA), kojoj uz navedene države, pripada i Švajcarska.

Sume još nisu poznate, jer bi tek trebalo da se organizuju donatorske akcije, ali bi, zbog obima projekata, svakako trebalo da budu značajne. Ideja je da se od našeg regiona u kratkom roku od nekoliko godina stvori atraktivan ekonomski prostor.

Fondovi bi, između ostalog, mogli da se koriste i za osnivanje novih firmi.

Kako pišu "Novosti" jedan od ciljeva je i da se zapadni Balkan premreži infrastrukturnim vezama kao što su autoputevi koji bi spojili Srbiju sa Bosnom i Hercegovinom ili Beograd s Tiranom, preko Prištine.

Evropska unija bi na ovaj način dobila obučene radnike i tehnološki pripremljen region, a cilj je i da se povećanjem standarda zapadni Balkan više približi evropskim partnerima,.

Namera je da se tako "preskoči" neizvjestan period od sljedećhih nekoliko godina u kome EU, pritisnuta mnogobrojnim krizama, ne namjerava da se dalje širi.

Jak razlog za aktiviranje "Berlina plus" je i smanjenje tenzija u regionu.

Za Njemačku zapadni Balkan ima veliki bezbjednosni značaj, navodi se u tekstu. Prilika da se nešto konkretnije uradi po pitanju "Berlina plus" biće već sredinom sljedećeg mjeseca, kada se u Trstu održava redovni godišnji samit o zapadnom Balkanu, pišu "Novosti."

(novosti)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije