BiH

Njemački parlamentarci pomažu na evropskom putu

Njemački parlamentarci pomažu na evropskom putu
Njemački parlamentarci pomažu na evropskom putu

SARAJEVO - Njemačka će učiniti sve što je u njenoj moći da pomogne BiH na njenom evropskom putu, rekli su danas članovi delegacije Bundestaga u razgovoru sa predstavnicima Parlamentarne skupštine BiH.

Oni su, međutim, naglasili da odluku o članstvu zemalja zapadnog Balkana u EU ne donosi Brisel, nego domaći političari odlučujući kada i kako ispuniti sve uslove koji su potrebni za članstvo, saopšteno je iz parlamenta BiH.

Članovi Pododbora za sprečavanje civilnih kriza, upravljanje konfliktom i umreženo djelovanje Bundestaga podvukli su da su BiH i zemlje zapadnog Balkana u središtu pažnje NJemačke i da je dugoročni plan da te zemlje postanu članice EU. 

Tokom sastanka u Sarajevu bilo je riječi o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH s posebnim naglaskom na proces uspostavljanja vlasti nakon održavanja opštih izbora. 

Predstavnici Parlamentarne skupštine BiH istakli su da, na osnovu preliminarnih rezultata opštih izbora, postoji realna mogućnost brzog uspostavljanja vlasti na svim nivoima u BiH, ali da u BiH uvijek treba imati na umu i različita viđenja o formiranju koalicija, što može dovesti do složenijeg i dužeg procesa pregovaranja.

Oni su naglasili i da u protekle četiri godine postoji evidentan zastoj u BiH u mnogim pitanjima, te da se od nove vlasti očekuju konkretniji rezultati, posebno na evropskom putu BiH, o čemu postoji koncenzus svih političkih aktera i u borbi protiv korupcije, navodi se u saopštenju. 

Članovi Pododbora Bundestaga interesovali su se i o koracima koji se preduzimaju s ciljem provođenja presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu "Sejdić i Finci protiv BiH", o politici zapošljavanja, borbi protiv korupcije, kao i o viđenjima političke situacije u BiH u narednom periodu. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije