BiH

Novac posvađao televizije

Novac posvađao televizije
Novac posvađao televizije

SARAJEVO - Desetogodišnje postojanje bh. televizijske grupacije "Mreža plus" okončano je sudskim tužbama, formiranjem nove grupacije pod nazivom "Program plus", ali i zahjevom za intervenciju Regulatorne agencije za komunikacije BiH (RAK).

Nezavisna televizija Hajat iz Sarajeva i banjalučka Alternativna televizija, dvije stanice koje su bile osnivači "Mreže plus", početkom februara ove godine napustile su "Mrežu" te oformile "Program plus". Istovremeno je na sudu osporen Statut nove, krnje "Mreže plus".

"Mi smo 'Mrežu' napustili iz čisto poslovnih interesa. Hajat i ATV ubirali su 99 odsto gledanosti 'Mreže plus'. Na sjednici Skupštine 'Mreže plus' u januaru smo bili preglasani od tri stanice koje imaju minoran udio gledanosti. S obzirom na to da nismo mogli zaštititi svoje interese, napustili smo 'Mrežu'", objašnjava Nataša Tešanović, direktorica ATV-a, a odgovore od Elvira Švrakića, direktora Hajata, nismo uspjeli dobiti proteklih dana.

Na sjednici Skupštine "Mreže plus", održanoj prošlog mjeseca, RTV Mostar, Oskar C i TV Tuzla, koje su uz Hajat i ATV osnivači "Mreže", smijenili su dotadašnjeg direktora ove grupacije Darka Aleksića. Za vršioca dužnosti direktora "Mreže plus" postavili su Aliju Behrama, vlasnika RTV Mostar.

Behram tvrdi da su Hajat i ATV napustili "Mrežu plus" zbog zahtjeva tri stanice da bude izvršena finansijska revizija poslovanja ove televizijske grupacije.

"Tražili smo da se vidi gdje je i na šta novac trošen, da bude izvršena nezavisna revizija poslovanja 'Mreže plus'. Aleksiću nismo produžili mandat i on je krenuo u akciju da 'Mrežu plus' totalno ugasi", ističe Behram, dok prozvani Darko Aleksić nije bio dostupan za komentar.

Behram kaže i da je Aleksić, nakon što mu nije produžen mandat na mjestu direktora, zaključao prostorije "Mreže plus" u Sarajevu, otišao u Banjaluku i pokrenuo proces gašenja "Mreže".

"Mi smo legalno smijenili Aleksića i promijenili Statut 'Mreže plus', uskladivši ga sa zakonom. On na to ulaže žalbu Opštinskom sudu u Sarajevu i sada se to oteže na sudu. Sva materijalno-tehnička sredstva 'Mreže plus' sada su u rukama dvije televizije, a koje su samovoljno istupile iz nje. Nova kompanija 'Program plus' koristi sav naš program, a niko joj nije dao pravo za to. To je najdrskiji oblik pljačke", upozorava Behram.

On kaže da programe poput gledanih turskih sapunica, holivudskih filmova i drugih sadržaja koje su kupljnje pod etiketom "Mreža plus" sada nezakonito koristi "Program plus", odnosno Hajat i ATV.

Zbog ovoga su preostale članice "Mreže plus" poslale zahtjev RAK-u da interveniše i da spriječi nezakonito korištenje ovih sadržaja.

"Nama je RAK prva stanica, a kad on da svoje mišljenje, ići ćemo i na sud" najavljuje Behram.

Direktorica Alternativne televizije odgovara da su Hajat i ATV ozbiljne medijske kuće koje sebi ne bi dozvolile puštanje ni sekunde programa za koja nemaju prava.

"Postoji RAK i sudovi na kojima će biti utvrđeno da mi nismo ništa nelegalno uradili. 'Program plus' će nastaviti sa radom, a kolegama želimo svu sreću ukoliko žele da pridobiju neke druge televizijske stanice i neka prave svoju 'Mrežu', ali bez nas", dodaje Nataša Tešanović.

Behram tvrdi da će "Mreža plus" nastaviti sa radom uprkos opstrukcijama i napuštanju dvije najveće stanice.

 "Iako sa iznajmljenom opremom, zakupljenom satelitskom trasom, opet smo u prilici da okupimo barem još desetak pridruženih TV stanica, od čega su četiri iz RS. Na taj način 'Mreža plus' će imati puno veću zonu pokrivanja nego što je imala u RS samo sa ATV-om", naglašava Behram.

Iz RAK-a su nam potvrdili da su zaprimili prigovore u vezi sa kršenjem kodeksa o poštivanju autorkih prava zbog puštanja programskih sadržaja na "Programu plus" koji navodno pripadaju "Mreži plus", te najavili da će svoje mišljenje dati ove sedmice.

Istorijat

 "Mreža plus" formirana je 2001. godine, a činile su je televizijske stanica koje pokrivaju gotovo cijelu teritoriju BiH.

Uz osnivače ATV Banjaluka i sarajevski Hajat, članice "Mreže" su TV Tuzla, RTV Mostar i HTV Oscar C iz Mostara.

Još neke stanice poput RTV Bugojno, TV Maglaj i TV Rudo su se ubrzo po osnivanju "Mreže plus" 2001. godine priključile "Mreži" i postale njen dio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije