BiH

Novalić: Ulaskom ministara iz SBB-a, Vlada FBiH funkcioniše besprijekorno

Novalić: Ulaskom ministara iz SBB-a, Vlada FBiH funkcioniše besprijekorno
Novalić: Ulaskom ministara iz SBB-a, Vlada FBiH funkcioniše besprijekorno

SARAJEVO - Premijer Federacije BiH gostovao je u Dnevniku TV1 i govorio o procesu zaključivanja kolektivnih ugovora, ali i o novoj fazi u funkcionisanju Vlade FBiH, za koju kaže da nakon ulaska ministara iz SBB-a, radi u relaksirajućoj atmosferi!

Vlada Federacije BiH se uključila u proces zaključivanja kolektivnog ugovora tek sada, jer je vjerovala da će poslodavci i sindikati pregovarati u dobroj namjeri. Zakon o radu nas definiše kao poslodavce tako da je Vlada FBiH svakako trebala biti akter u pregovorima, istakao je federalni premijer Fadil Novalić.

- Na insistiranje poslodavaca da se ne uključimo u pregovarački proces, mi to nismo uradili, mada je sindikat bio za to. No, vjerovali smo da će pregovori biti unutar Zakona o radu. Predloženi kolektivni ugovor nije u skladu sa Zakonom o radu - istakao je Novalić.

Dodao i da Vlada brani preduzeća od poslodavaca a radnike od sindikata. Glavna briga je održavanje ekonomske stabilnosti zemlje.

Tvrdi da Vlada nakon ulaska ministara iz SBB-a donosi odluke u relaksiranoj atmosferi i da se radi se o vrlo konstruktivnoj saradnji.

- Vlada FBiH funkcioniše besprjekorno. Radi se o dobrim ministrima, obrazovanim ljudima - kategoričan je Novalić.

Premijer se osvrnuo i na potrebne reforme u 2016. godini.

 - Reforme su potrebne. Bavili smo se prošle godine radno-pravnim zakonodavstvom i obuzdavanjem javne potrošnje. Treće je podupiranje zapošljavanja. Ove godine prioritet će biti poslovno okruženje, te zadržavamo politiku zapošljavanja i radimo na novim investicijama - poručio je Novalić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije