BiH

Novi grb i zastava Srbije

Novi grb i zastava Srbije
Novi grb i zastava Srbije

BEOGRAD - Konačno je usvojena knjiga standarda za izgled grba i zastave Srbije, tako da su promijenjeni ocila i krinovi, a plava boja na zastavi je još tamnija, pišu "Večernje novosti".

Autor svojevrsnog novog grba i zastave je profesor Ljubodrag Grujić, koji je, uz ključnu pomoć i savjete profesora Dragomira Acovića, završio ovaj obiman posao.

Grujić navodi da je na knjizi standarda za grb i zastavu Srbije radio prvih šest mjeseci ove godine te da knjiga ima 48 stranica, a konačno su sve boje na grbu i zastavi kodifikovane i njihove numeričke vrijednosti date u skalama.

"Tako je plava boja konačno tamnija od prethodnih upotreba. Proučili smo stotine orlova iz naše istorije, napravili smo čitavu studiju kljunova i ocila. Grb u dosadašnjoj upotrebi je bio samo radna verzija na osnovu Kralovog rada od pre 120 godina", kaže Grujić.

Prema njegovim riječima, krin i noge orla su bili teški za međusobno postavljanje.

"Prijatna mi je ideja da orao ide da zgrabi ocila, da kažemo, u njihovoj odbrani", navodi autor i dodaje da su krila napravljena da suptilno pokazuju da su blago savijena ka unutra, to jest da je orao zaista u poletu.

Poslije "dana i dana eksperimentisanja", vrat orla je ostao skoro bez i jednog pera.

"Ta pera su bila prenatrpana i zbunjujuća na zastavi. Kruna je pripijena uz grb. Nema više dvodimenzionalne krune isečene na pola. Šar je plav, biseri i fleroni logični, ali ipak dovoljno stilizovani. Na Velikom grbu resice su trodimenzionalne i vrlo vidljive", naveo je Grujić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije