BiH

OBA četiri godine

OBA četiri godine
OBA četiri godine

SARAJEVO - Rukovodstvo Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH od osnivanja nije javno objavilo niti jedan godišnji izvještaj o radu OSA, iako je to propisano zakonom o ovoj službi.

OSA je s radom počela 1. juna 2004. godine, a sva četiri dosadašnja izvještaja bila su zaštićena i povjerljivi dokumenti.

"Agencija izrađuje i stavlja na raspolaganje javnosti godišnji izvještaj o svojim ciljevima, programima i generalnom težištu svojih aktivnosti, koji je zasnovan na informacijama koje nisu povjerljive", navedeno je u Zakonu o obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH.

Edhem Bešić, bivši izvršni direktor ugašene Federalne obavještajne službe (FOSS), kaže kako nije praksa da obavještajna služba javno objavljuje detaljan izvještaj o svojim aktivnostima. On pak smatra da svi moraju poštovati zakonske odredbe, pa i ovakve i slične službe.

"Ranije je bila praksa da se javno objavljuju uopšteni izvještaji, bez operativnih podataka, odnosno svega što bi moglo naštetiti radu agencije, sigurnosti države ili otkriti metode rada. Ako je danas zakonska obaveza javno objavljivanje izvještaja, onda treba pitati insititucije koje su ovlaštene za nadzor nad radom OSA zašto se to ne provodi", ističe Bešić.

Rukovodstvo OSA do sada je Vijeću ministara i parlamentu BiH dostavilo četiri izvještaja o svom radu i finansijskim troškovima. Mirko Okolić, predsjedavajući Parlamentarne komisije za nadzor nad radom OSA, ne zna zašto čelnici ove službe javno ne objavljuju izvještaje o svom radu.

"Parlament BiH uskoro će razmatrati izvještaj o radu OSA za prošlu godinu. Nakon što parlament usvoji izvještaj ne vidim razlog da javnost ne bude obaviještena o rezultatima i postignućima agencije, ali vodeći računa da bilo šta što bi moglo naštetiti državi ili radu agencije ne smije biti prezentovano. Ne znam zašto to do sada nije bila praksa, jer je to pitanje za raniji saziv komisije ili Savjeta ministara", kaže Okolić.

Špirić direktno nadređen direktoru OBA

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić direktno je nadređen direktoru obavještajne službe BiH Almiru Džuvi. Zakon državnom premijeru dozvoljava da naredi generalnom inspektoru OSA provjeru, reviziju ili istragu o bilo kojem problemu ili nezakonitosti u agenciji. Predsjedavajući Vijeća ministara direktno je odgovoran za nadzor nad radom OSA i osiguranje zakonitosti njenog rada.

Špirićev komentar i komentar njegovog savjetnika za odnose s javnošću Aleksandra Obradovića o odbijanju OSA da javno prezentira rezultate svog rada jučer nismo uspjeli dobiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije