BiH

OBA dojavom digla pripravnost u vojsci

OBA dojavom digla pripravnost u vojsci
OBA dojavom digla pripravnost u vojsci

SARAJEVO - Ministarstvo odbrane i Zajednički štab Oružanih snaga BiH uveli su pojačane mjere bezbjednosti na svim lokacijama u njihovoj nadležnosti, a poseban akcenat stavljen je na skladišta naoružanja i municije.

Pojačane mjere uvedene su 10. decembra naveče i još su na snazi.

Zamjenik ministra odbrane BiH Boris Jerinić kaže da se radi o reakciji na informaciju koja je stigla iz Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH (OBA).

"Reagujemo na svaku informaciju koju dobijemo od OBA. To su redovni poslovi. OBA je došla do određenih saznanja i dala informaciju povjerljive prirode pa ne mogu iznositi detalje zbog čega su preduzete ove mjere", kaže Jerinić za "Glas Srpske" i dodaje da će pojačane mjere bezbjednosti biti na snazi do daljeg i da stanovništvo nema razloga za brigu.

Portparol Ministarstva odbrane BiH Uma Sinanović rekla je "Glasu Srpske" da će proslijediti informacije u vezi sa preduzimanjem pojačanih bezbjednosnih mjera čim ih dobije od nadležnih službi, ali odgovor nije stigao.

Zamjenik načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga Mirko Tepšić i direktor OBA Osman Mehmedagić nisu odgovarali na telefonske pozive.

Mjere bezbjednosti bile su podignute na najviši nivo i kada je u novembru prošle godine terorista Enes Omeragić u Rajlovcu ubio dvojicu pripadnika Oružanih snaga BiH i ranio još tri osobe.

Posljednjih godina u Oružanim snagama zabilježen je niz afera u vezi sa nestankom oružja i municije iz vojnih skladišta. Zato Ministarstvo odbrane odavno sprovodi inspekciju svih skladišta naoružanja i minsko-eksplozivnih sredstava pri Oružanim snagama, ali još nije poznato koliko naoružanja i vojne opreme ima u magacinima.

Ranije je utvrđeno da je iz vojnog skladišta kasarne u Visokom nestalo 47 pištolja, dok je u Busovači nestalo 8.500 komada municije i desetak ručnih bombi. U Doboju je na putu od kasarne do poligona za uništavanje nestalo 5.000 granata. U kasarni u Mrkonjić Gradu zabilježen je nedostatak navodeće rakete "fagot" namijenjene za uništavanje tenkova.

Iz firme "Pretis", u kojoj se vrši uništavanje nepotrebnog naoružanja i municije, nestalo je 11,5 tona eksploziva.

MUP RS

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova RS Mirna Miljanović kaže da su uveli redovne godišnje pojačane mjere bezbjednosti, ali da nisu postupali na osnovu informacije iz OBA.

"Mi te mjere uvijek preduzimamo tokom novogodišnjih i božićnih praznika. Očekuje se pojačan priliv građana iz inostranstva, pojačana frekvencija saobraćaja, a ima i više organizovanih okupljana koje treba obezbijediti. Pripadnici MUP-a koji obezbjeđuju objekte zato nose oružje dugih cijevi. Pojačane su i kontrole u saobraćaju", rekla je Miljanovićeva.

(Glas Srpske)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije