BiH

Obilježeno 70 godina od ustaškog pokolja u Banjaluci

Obilježeno 70 godina od ustaškog pokolja u Banjaluci
Obilježeno 70 godina od ustaškog pokolja u Banjaluci

BANJALUKA - Svetom arhijerejskom liturgijom u spomen-hramu svetog velikomučenika Georgija i parastosom kod spomen-kosturnice u banjalučkom naselju Drakulić, danas je održan pomen za 2.315 nevinih srpskih žrtava ustaškog pokolja.

Taj krvavi događaj desio se prije 70 godina, 7. februara 1942. godine.

Preživjeli svjedok pokolja Slobodan Brković, koji je u vrijeme zločina imao devet godina, rekao nam je da je u jednom danu zaklano sedam članova njegove porodice, dok se on spasio čudom nakon što ga je ustaški vojnik teško ranio bajonetom.

Parastosu su, pored stotinak građana i članova porodica žrtava kojima je bio obezbijeđen besplatan prevoz, prisustvovali i Milorad Dodik, predsjednik RS, zatim Aleksandar Džombić, predsjednik Vlade RS, te ministri u Vladi RS i predstavnici boračkih udruženja.

Mi danas moramo da živimo u miru i moramo da se prisjetimo svih žrtava, pogotovo djece, ali da nikada ne zaboravimo patnju i lelek, upozorio je Dodik

Dodik je rekao da su formiranjem RS stvoreni uslovi da se ovakvi događaji obilježe.

"RS je omogućila da se svima koji su stradali u bilo kojem ratu oda počast i to činimo i ovaj put, 70 godina nakon jednog stravičnog genocida koji se desio nad stanovništvom ovog područja, gdje je u jednom danu ubijeno preko 2.300 ljudi, od čega preko 500 djece", rekao je Dodik i dodao da to govori o namjeri da se etnički očisti ovaj prostor i istakao da se obilježavanje ovakvih događaja mora nastaviti.

Dodik je kazao da je današnji skup sjećanje na dan koji nije adekvatno kažnjen i koji će ostati ogromna rana srpskog naroda.

"Mi danas moramo da živimo u miru i moramo da se prisjetimo svih žrtava, pogotovo djece, ali da nikada ne zaboravimo patnju i lelek koji se na današnji dan protezao brdima oko Banjaluke", upozorio je Dodik.

On je rekao da su ljudi ovog kraja stradali samo zato što su pripadali srpskom narodu, koji je uvijek bio na strani slobode i naglasio da je RS najbolji izraz slobodarskih težnji srpskog naroda, zbog čega joj treba odati posebnu pažnju, kao i svima koji su dali živote za nju.

On je izrazio uvjerenje da je budućnost RS stabilna i da će se ona razvijati u miru, te da će biti integrisana u širu evropsku zajednicu naroda.

Dragoljub Davidović, gradonačelnik Banjaluke, rekao je da je 7. februar 1942. jedan od najstrašnijih događaja u istoriji Banjaluke.

"Danas smo ovdje da se prisjetimo i nađemo u našim srcima mogućnost da oprostimo, ali da ne zaboravimo", rekao je Davidović.

Petar Đokić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS, naglasio je da je ovdje riječ o stravičnom stradanju srpskog stanovništva, te da broj ubijenih govori o stravičnoj razmjeri zločina koji se nikad ne smije zaboraviti.

Brković je rekao da je u jednom danu zaklano sedam članova njegove porodice

Nedeljko Mitrović, predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS, rekao je da je ova organizacija uputila Skupštini grada Banjaluka Prijedlog rezolucije o osudi ovog zločina, kako bi taj dokument ostao podsjetnik genocida koji je u Drugom svjetskom ratu počinjen na prostoru Banjaluke.

Inače, svjedočenja preživjelih mještana govore da je ovo jedan od najmasovnijih i najsvirepijih zločina koji su se dogodili na području Banjaluke, prije svega zbog broja ubijenih i načina na koji je to urađeno.

Oni kažu da su mještani Drakulića, Šargovca, Motika i rudnika Rakovac pobijeni u ovom krvavom piru, koji je trajao od četiri do 14 časova, bez ijednog ispaljenog metka, sjekirama, noževima, krampovima i "srbomlatom".

Organizatori pokolja

Pavelićeve ustaše su 7. februara 1942. godine u banjalučkim selima Drakulić, Šargovac, Motike i u rudnik Rakovac ubile 2.315 Srba, među kojima je bilo 551 dijete. Pokolj je organizovao ustaški komandant za takozanu Hrvatsku Krajinu Viktor Gutić, a predvodio ga je župnik banjalučkog samostana Petrićevac fra Miroslav Majstorović Filipović, koji je nakon tog zločina postao komandant jasenovačkih logora i prozvan je Fra Dijavolo. U dokumentima, čak i onim iz ustaških izvora tadašnje Nezavisne Države Hrvatske, navodi se da je zločin u ovim banjalučkim selima bio najveći pokolj učinjen u samo jednom danu. Zločin su počinile ustaše Ante Pavelića iz takozvanog Tjelesnog zdruga, uz pomoć banjalučkih ustaša.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije