BiH

Odnosi BiH i Srbije važni za cijeli region

Odnosi BiH i Srbije važni za cijeli region
Odnosi BiH i Srbije važni za cijeli region

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović i bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović ocijenili su da je današnji sastanak u Beogradu od velike važnosti, kako za odnose dvije zemlje, tako i za stabilnost cijelog regiona.

Nikolić je po završetku sastanka rekao da Srbija, kao garant Dejtonskog sporazuma, želi BiH ekonomski i privredni razvoj, kao i razvoj u svim drugim oblastima, te stabilnost koju imaju sve međunarodno priznate zemlje i članice UN.

"Srbija želi da pomogne, a  nikako da odmogne BiH na tom putu. Srbija je tu uvek kad zatreba i ako je potrebno pružiće pomoć, a najviše bismo voleli da entiteti i narodi u BiH sami rešavaju sve svoje probleme i budućnost grade zajednički", rekao je Nikolić na zajedničkoj konferenciji za novinare u Palati Srbija.

On je istakao da su razgovori bili potpuno otvoreni, srdačni, iskreni i da nije bilo teme koju nisu "dotakli", navodeći da je osnov razgovora bila saradnja Srbije i BiH, među kojima postoji, a i ubuduće će postojati, možda i mnogo čvršća veza nego do sada.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović rekao je da je Predsjedništvo u kompletnom sastavu, iako hrvatski član Željko Komšić nije u delegaciji.

On je istakao da u ovom složenom trenutku za region posjeta Predsjedništva BiH Srbiji vrlo važna, kako za bilateralno, tako i za cijeli region.

"Cilj svih lidera mora biti prosperitetan prostor i svi moraju obezbijediti da se ne ponove događaji iz 20. vijeka na zapadnom Balkanu i zato susreti moraju biti češći i bolji", rekao je Radmanović.

On je ocijenio da je današnji susret državnog vrha Srbije i BiH "krupan korak naprijed" koji će značiti mnogo svima u regionu.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je da su razgovori sa predsjednikom Nikolićem bili veoma iskreni.

"BiH i Srbija imaju sve razloge i interes da rade na poboljšanju odnosa. U obje zemlje žive i Srbi i Bošnjaci i imaju evropske aspiracije", istakao je Izetbegović.

Beograd želi sve najbolje BiH

Srbija, kao garant Dejtonskog sporazuma, želi BiH najbolji privredni i socijalni razvoj, kao i svaku vrstu stabilnosti, kakvu imaju sve članice UN, i spremna je da joj pruži svoju pomoć, rekao je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić.

"Srbija želi da pomogne BiH na tom putu. Srbija je tu uvek kada zatreba, ako je potrebno pružiće svoju pomoć, a najviše bismo voleli da entiteti i narodi u BiH sami rešavaju sve svoje probleme i otklanjaju nesuglasice", rekao je Nikolić  novinarima nakon susreta sa članovima Predsjedništva BiH.

Nikolić je istakao da želi svako dobro BiH i svim njenim građanima, koji su svi podjednako važni, ali da mu, kao predsjedniku Srbije, ostaje u dužnosti da brine o Republici Srpskoj.

"Znam da to razumeju članovi Predsedništva, jer i oni brinu o svom narodu koji ne živi u BiH", rekao je Nikolić novinarima u Beogradu tokom zajedničkog obraćanja sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Nebojšom Radmanovićem i bošnjačkim članom Predsjedništva Bakirom Izetbegovićem.

Navodeći da je rat odavno prestao, da rane treba da zarastu i ožiljci da se ne vide, Nikolić je naglasio da je Srbija spremna da u tome učestvuje na način koji bi predstavljao potpuni oproštaj i zaborav grijehova.

"Srbija želi da i BiH napreduje ka EU, pošto je Unija malo zaboravila BiH, a mi ne želimo nijednu državu bivše Jugoslavije da ostavimo po strani", dodao je Nikolić.

On je napomenuo da je sa zadovoljstvom prihvatio poziv da posjeti BiH, dodajući da je današnja iskrenost na zajedničkom sastanku učvrstila odnose dvije zemlje bolje od bilo koje izjave.

Nikolić je rekao da je na sastanku u Palati Srbija dogovoreno intenziviranje saradnje i da se ne otkazuje nijedan planirani sastanak u Sarajevu ili trilaterala u Turskoj.

"Rešićemo probleme koji stoje neosnovano nerešeni, kao što su granice, kako zajednički investirati, posebno u energetske projekte. Srbija je na dobrom putu da pomogne privredni razvoj zemalja bivše Jugoslavije, jer su se u Srbiju vratili stari prijatelji Jugoslavije", dodao je Nikolić.

Navodeći da Srbija ne može sama da radi u tim prijateljskim zemljama, zbog čega će se obratiti BiH, Hrvatskoj, Sloveniji, Nikolić je poručio da je regionu potreban zajednički proizvod i nastup na mnogim tržištima.

"U tome vidim odlučujuću ulogu Srbije na Balkanu, a ne nekog ko će da naređuje, turotiše. Mi smo potpuno otvoreno saslušali primedbe koje su članovi Predsedništva imali najčešće na to kako sam tumačio neke događaje, pojave, komentarisao neke odnose, i dogovorili smo da među nama više neće biti nesuglasica i nerazumevanja", rekao je Nikolić.

Radmanović: Posjeta važna za stabilnost regiona

 Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović rekao je da je u ovom složenom trenutku za Srbiju i region, posjeta članova Predsjedništva BiH veoma važna za bilateralne odnose Srbije sa BiH, ali i za stabilnost regiona u cjelini, i dodao da veći dio građana BiH nije za priznanje Kosova.

"Cilj svih lidera u regionu mora biti prosperitetan prostor, da se ne ponove događaji iz 20. vijeka na zapadnom Balkanu. Zato susreti svih rukovodilaca moraju biti češći i bolji. To smo mi pokazali danas", rekao je Radmanović, u zajedničkom obraćanju novinarima sa bošnjačkim članom Predsjedništva Bakirom Izetbegovićem i predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem nakon susreta u Palati Srbija.

On je naveo da se u BiH sa pažnjom prati šta se dešava sa Srbijom i EU i Kosovom, te podsjetio da BiH nije priznala Kosovo i da procjenjuje da veći dio građana BiH ni danas nije za to da se prizna Kosovo.

"Želimo Srbiji da svojim naporima obezbijedi mir svima u regionu i prosperitet kako svom tako i drugim narodima", rekao je Radmanović.

On je naglasio da će se Predsjedništvo BiH potruditi da to isto uradi u BiH i regionu. "Sve manje ćemo imati nesporazuma poslije današnjeg sastanka", rekao je Radmanović, navodeći da očekuje Nikolića uskoro u posjeti BiH.

Radmanović je rekao da je Predsjedništvo BiH danas u Beogradu u kompletnom sastavu, bez obzira na to što hrvatski član Predsjedništva Željko Komšić nije tu.

Radmanović je zahvalio Nikoliću na dočeku i činjenici da je omogućio potpuno otvoren razgovar, dodavši da ima teških tema, ali i onih koje mogu biti unaprijeđene.

On je podsjetio da Srbija i BiH imaju 1,2 milijarde evra ekonomsku razmjenu, sa šansom da je povećaju, te da su narodi dvije zemlje prirodno upućeni jedni na druge.

"Prolazili smo kroz razne periode i situacije. Današnji susret potvrđuje krupne korake naprijed, koji će značiti i krupne korake u regionu", rekao je Radmanović.

Čestitajući Dan Vojske Srbije, Radmanović je izrazio nadu da će ona u budućnosti ići u pravcu mira, te da ni Vojska Srbije, kao ni druge vojske u regionu neće ponavljati ono što se dešavalo u 20. vijeku.

Izetbegović: Nada u normalizaciju odnosa

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je danas u Beogradu da se nada da će Srbija i BiH u doglednoj budućnosti imati potpuno normalizovane, prijateljske odnose u obostranom interesu.

Kada je riječ o nedolasku hrvatskog člana Predsjedništva Željka Komšića, Izetbegović je na zajedničkoj konferenciji za novinare, nakon sastanka članova Predsjedništva BiH sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, rekao da je "neke stvari bolje raspraviti licem u lice".

Izetbegović je pozvao na umjerenost u izjavama zvaničnika, poštivanje međunarodnih konvencija i odluka međunarodnih sudova, kao i poštivanje ustavno-pravnog uređenja u BiH.

"U BiH ne postoje dvije države. Na Balkanu ne postoje dvije srpske države. To su činjenice, to je tako i tako će i ostati", poručio je Izetbegović.

Podsjećajući na govor predsjednika Srbije Tomislava Nikolića na raspravi u UN o radu međunarodnih sudova za ratne zločine, Izetbegović je pozvao da se "krene u tom smjeru i da se ne čeka idućih 15 godina da dođemo do istine, katarze, pravde i pomirenja".

On je ukazao na to da je interes i Srbije i BiH da ubrzano idu ka članstvu u EU i životu u dobro uređenoj asocijaciji država gdje će se granice prelaziti bez pasoša, biti obezbijeđen ekonomski prosperitet i investicije, te omogućeno ubrzano zapošljavanje velikog broja nezaposlenih.

Izetbegović je ocijenio da je radi bolje budućnosti neophodno i "zagledati se u prošlost". Ističući da ne traži osudu, Izetbegović je rekao da se, ipak, očekuje da se "istina sagleda i da se pazi na riječi kada se govori o tome".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije