BiH

Pred Sudom BiH održano ročište po tužbi Maktoufa protiv BiH

Pred Sudom BiH održano ročište po tužbi Maktoufa protiv BiH
Pred Sudom BiH održano ročište po tužbi Maktoufa protiv BiH

SARAJEVO - Pred Sudom BiH danas je održano ročište po tužbi bivšeg pripadnika odreda "El mudžahid" Abduladhima Maktoufa protiv BiH za naknadu materijalne i nematerijalne štete zbog nezakonitog zatvaranja.

Maktouf, kojeg je Sud BiH osudio za učešće u ratnim zločinima u Travniku, tužio je BiH, tražeći 283.000 KM za naknadu štete, jer je u zatvoru proveo pet godina po prvobitno izrečenoj presudi, umjesto tri godine, koliko mu je izrečeno nakon žalbe.

Na današnjem ročištu pred Sudom BiH, Maktouf je rekao da je tokom boravka u zatvoru od 2007. do 2009. godine bio odvojen od porodice i da je imao poslovne gubitke.

"Sa mnom su bili osuđenici koji su služili manje kazne jer su osuđeni po drugom zakonu. Osjećao sam nepravdu. Tada su mi uzeli i državljanstvo, živio sam u strahu za budućnost", rekao je Maktouf.

On kaže da je nakon izlaska iz zatvora 2009. godine otišao u Maleziju i da nije mogao doći u BiH do prije nekoliko sedmica.

Predstavnici Pravobranilaštva BiH osporavali su iskaz Maktoufa, navodeći da su njegovi materijalni dokazi u koliziji sa njegovim iskazom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije