BiH

Optužnica protiv Mileta Puljića

Optužnica protiv Mileta Puljića
Optužnica protiv Mileta Puljića

SARAJEVO - Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv bivšeg komandanta Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/, državljanina BiH i Hrvatske, Mileta Puljića /60/, koji se tereti za zločine protiv čovječnosti na području Mostara.

Optužnica tereti Puljića da je za vrijeme sukoba između Armije BiH i HVO, u svojstvu komandanta Drugog bataljona druge brigade HVO-a na području Mostara, u okviru širokog i sitematičnog napada usmjerenog na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti, postupao protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava.

On se tereti da je učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu, u okviru kojeg su počinjeni ratni zločini nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Zločini su, kako se navodi, počinjeni prisilnim nestancima, nezakonitim hapšenjima Bošnjaka i zatvaranjem u zatvore i logore, izvođenjem civila iz logora na prinude radove na liniji fronta i u živi štit, kao i protjerivanjem žena, djece i staraca, koji su nakon toga nezakonito zatvarani na raznim lokacijama, te prisilno premiješteni na teritoriju pod kontrolom Armije BiH.

U okviru činjenja ovih zločina, ubijeno je 11 lica, više od 70 je ranjeno, a dvije osobe su odvedene u nepoznatom pravcu, od kada im se gubi svaki trag, da bi nakon rata bili pronađeni i ekshumirani njihovi posmrtni ostaci.

U optužnici se navodi da je iz logora Heliodrom i drugih lokacija, u više navrata, na prisilne radove odvođeno od nekoliko desetina, pa do više od 100 nezakonito zatvorenih bošnjačkih civila.

Prema navodima optužnice, pripadnici HVO-a kojim je Puljić komandovao, fizički su zlostavljali i na ponižavajući način mučili oko 15 žrtava.

Tužilaštvo je navelo da je riječ o veoma obimnoj optužnici, koja se odnosi na veliki broj ratnih zločina počinjenih tokom 1993. i 1994. godine nad više stotina žrtava bošnjačke nacionalnosti.

Uz optužnicu, Sudu BiH je proslijeđen obiman dokazni materijal sa više stotina dokaza, a predloženo je pozivanje 85 svjedoka Tužilaštva i dva stručna vještaka.

Tužilaštvo je istaklo da je riječ o predmetu kategorije "dva", koji im je Tužilaštvo iz Haga proslijedilo na procesuiranje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije