BiH

Pao zakon o javnom okupljanju

Pao zakon o javnom okupljanju
Pao zakon o javnom okupljanju

BANJALUKA - Odbor za evropske integracije i regionalnu saradnju Narodne skupštine RS oborio je Nacrt zakona o javnom okupljanju, koji je sutra trebalo da se nađe pred poslanicima NS RS.

Od ukupno sedam prisutnih članova ovog odbora, četiri su glasala za skidanje ovog zakona sa dnevnog reda Skupštine, a među njima bio je i Adam Šukalo, predsjednik stranke NS, koji je donedavno podržavao skupštinsku većinu predvođenu SNSD-om.

"Tražili smo obavještenje od predstavnika MUP-a šta je stvarni razlog za taj zakon i odgovor nismo dobili jer predstavnik MUP-a nije imao mandate da o tome govori i to je ključni razlog", rekao je Šukalo, dodajući da "kada se u širem kontekstu posmatra zakon, predstavlja restrikciju određenih prava".

Branislav Borenović, predsjednik Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju NS RS, rekao je da su u Odboru bili mišljenja da ocjena predlagača da je zakon o javnom okupljanju usklađen sa zakonodavstvom EU nije tačna, jer je zakon restriktivan.

Sa druge strane, Vanja Bajić iz SNSD-a kaže da je bio za to da zakon ide u Skupštinu jer je dosta bolji od prethodnog i da mnogo preciznije definiše neke stvari.

Inače ovim zakonom bilo je predloženo da demonstranti zgradama institucija RS i dalje smiju prići na 50 metara, ali neće moći da se zadržavaju, a bilo je predloženo i to da ubuduće policija RS određuje trasu kuda će se demonstranti kretati.

Pored ovog zakona, poslanici NS RS neće raspravljati ni o Nacrtu zakona o javnosti rada neprofitnih organizacija, kako je bilo planirano, s obzirom na to da je prihvaćena inicijativa Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju NS RS da se on povuče sa dnevnog reda. Zanimljivo je da je ovu inicijativu, pored opozicionih poslanika, podržao i Igor Radojičić, poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini RS. Nacrt zakona o javnosti rada neprofitnih organizacija u NS RS je došao kao zajednički prijedlog klubova poslanika SNSD-a, DNS-NS, SRS-a i SP-a, ali će na kraju na zahtjev SNSD-a biti povučen.

"Kada je u pitanju ovo povlačenje, ono se odnosi na potrebu da se bolje, preciznije naprave određene formulacije. Imamo i razmišljanja kako da se ta oblast na jedinstven način uredi i iz tog razloga je jedino povučen", rekla je Željka Cvijanović, premijer RS, dodajući da na povlačenje zakona nije uticalo negodovanje javnosti u RS i BiH, koja je smatrala da se radi o represivnom zakonu.

Radovan Višković, predsjednik Kluba poslanika SNSD-a, rekao je da Nacrt zakona o javnosti rada neprofitnih organzicija nije povučen zbog pritiska, već isključivo zbog nedostataka koji su uočeni i da će ta materija biti regulisana kroz izmjene i dopune zakona o udruženjima i fondacijama.

Cvijanović: Ne bavimo se rekonstrukcijom

Željka Cvijanović, premijer RS, rekla je da se uopšte ne govori o rekonstrukciji Vlade RS i da "nema potrebe da se time iscrpljujemo".

"Kada se takva jedna važna tema stavi na dnevni red koalicije, onda će javnost biti obaviještena. Ne bavimo se time, bavimo se zakonima svjesni da je počela hajka sa svih strana i da ona traje čitav niz mjeseci pa i godina", rekla je Cvijanovićeva, dodajući da je Vlada RS jedina u BiH koja ima mjerljive rezultate i u zakonodavnim i u drugim aktivnostima.

Ona je naglasila da od 2013. godine, od kada je preuzela Vladu RS, nema pres-konferencije na kojoj ne odgovara na pitanje o rekonstrukciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije