BiH

Parlamentarna skupština Savjeta Evrope usvojila rezoluciju: BiH prijete suspenzijom

Parlamentarna skupština Savjeta Evrope usvojila rezoluciju: BiH prijete suspenzijom
Parlamentarna skupština Savjeta Evrope usvojila rezoluciju: BiH prijete suspenzijom

STRAZBUR, BANJALUKA - Parlamentarna skupština Savjeta Evrope usvojila je danas Rezoluciju o funkcionisanju demokratskih institucija u BiH, u kojoj se, između ostalog, navodi da je sprovođenje presude u slučaju "Sejdić i Finci" samo prvi korak ka korjenitoj reformi Ustava BiH, koja u završnici treba da spriječi zloupotrebu entitetskog glasanja.

Takođe, u rezoluciji se navodi da do 15. marta treba da bude sprovedena odluka Suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu "Sejdić i Finci", te da u suprotnom slijede sankcije i moguće suspendovanje BiH iz Savjeta Evrope.

"Skupština smatra da restriktivna kvorumska pravila, pretjerano korištenje entitetskog glasanja kao i prilično nejasna i neodređena definicija tzv. vitalnog nacionalnog interesa sistematski se zloupotrebljava i koči proces donošenja odluka", navodi se u rezoluciji.

Gotovo svi političari iz RS osudili su rezoluciju, nazivajući je neobjektivnom i navijačkom, jer je svakome, kažu, ko objektivno posmatra situaciju u BiH jasno da blokade nisu u RS. Takođe, političari iz RS, za razliku od onih iz FBiH, ističu da rezolucija ima cilj da preko presude u slučaju "Sejdić i Finci" dođe do izmjena Ustava i ukidanja entitetskog glasanja.

"Očigledno je da su objektivne analize govorile o zastoju u funkcionisanju FBiH i neustavnom izboru federalne izvršne vlasti. To je ključno pitanje koje se desilo u prošlom vremenu, međutim imate tamo neke ostrašćene ljude koji zadržavaju stereotip iz prošlosti u kome se samo prepisuje priča", rekao je Milorad Dodik, predsjednik RS.

Igor Radojičić, predsjednik Narodne skupštine RS, kazao je da je prijetnja suspenzijom BiH iz Savjeta Evrope u slučaju nesprovođenja presude u slučaju "Sejdić i Finci" očekivana i realna.      

Milica Marković, član Parlamentarne skupštine BiH u Savjetu Evrope, kaže da je rezolucija vrlo štetna i rigorozna po BiH, a posebno po RS, te da je treba shvatiti vrlo ozbiljno jer nam prijeti suspendovanje iz Savjeta Evrope.

"Ukoliko dođe do toga da budemo suspendovani u aprilu, poslaćemo poruku da nismo sposobni da budemo zemlja o kojoj treba razmišljati u evropskoj priči", kazala je Markovićeva, dodajući da RS to ne može ignorisati, ali da istovremeno ne smije podleći pritiscima jer se radi o tome da se preko sprovođenja presude u slučaju "Sejdić i Finci" ukine entitetsko glasanje koje je jedini mehanizam zaštite RS.

Kada je u pitanju reforma Ustava, Markovićeva je u ime SNSD-a, SDS-a i HDZ-a podnijela dva amandmana koja su odbijena, a koja su se odnosila na to da trenutno bude implementirana samo presuda po pitanju "Sejdić i Finici".

Borjana Krišto, član delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope, rekla je da izvještaj nije objektivno prikazao stanje u pojedinim oblastima te da je neke dijelove neophodno ukloniti, a neke korigovati.

Parlamentarci Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope tokom današnjeg zasjedanja i rasprave o Rezoluciji o funkcionisanju demokratskih institucija u BiH više puta su pominjali RS u negativnom kontekstu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije