BiH

Pavić: Incko gubi autoritet

Pavić: Incko gubi autoritet
Pavić: Incko gubi autoritet

ISTOČNO SARAJEVO - Predsjednik DNS-a Marko Pavić rekao je večeras da visoki predstavnik u BiH Valentin Incko pomalo gubi autoritet u Republici Srpskoj i BiH, te naglasio da jedna od konvencija o ljudskim pravima govori o pravu na samoopređeljenje do otcjepljenja.

Pavić je napomenuo da se Incko, koji je rekao da entiteti nemaju pravo na otcjepljenje od BiH prema Dejtonskom sporazumu, poziva samo na jedan propis i da je konvencija kao ustavna kategorija daleko jača.

"Mora se istaći činjenica da smo se Ustavom BiH opredijelili da poštujemo sva ljudska prava priznata i poznata u svijetu, kao i konvencije koje se odnose na pitanja ljudskih prava. Uprava jedna od konvencija govori o pravu na samoopređeljenje do otcjepljenja", rekao je Pavić novinarima u Istočnom Sarajevu.

Pavić je naglasio da je Inckova izjava vjerovatno uzrokovana posjetom predsjednika Srpske Milorada Dodika Ruskoj Federaciji.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko rekao je da entiteti nemaju pravo na otcjepljenje od BiH prema Dejtonskom sporazumu, te da se ustavna struktura BiH, uključujući i postojanje entiteta, može mijenjati samo u skladu s amandmanskom procedurom definisanom Ustavom BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije