BiH

Penzije bivših vojnika bi da prebace entitetima

Penzije bivših vojnika bi da prebace entitetima
Penzije bivših vojnika bi da prebace entitetima

SARAJEVO - Pravo bivših vojnika Oružanih snaga BiH koji su stekli uslove za prijevremenu penziju, kao i osiguranje novca za njihove naknade prebacuje se sa države na entitete.

Ovakve izmjene i dopunu Zakona o službi u Oružanim snagama BiH predložilo je Ministarstvo finansija i trezora BiH nakon što to nije uspjela da uradi Radna grupa predstavnika entiteta i Ministarstva odbrane BiH. O ovim izmjenama i dopuni zakona Vijeće ministara BiH bi se trebalo izjasniti danas ili sutra.

U Zavodu PIO i Vladi FBiH ističu da nije ustavno da država ovo prebacuje entitetima, te da nema ni novca, dok su u nadležnim institucijama RS ranije kazali da ovi vojnici ne mogu biti uključeni u penzioni sistem RS.

Po prijedlogu izmjena zakona, briše se odredba da bivši vojnici stiču pravo na prijevremenu penziju, a uvodi se novi član po kojem se njihova prava prebacuju na entitete. Riječ je o vojnicima kojima je služba prestala s obzirom na to da su napunili 35 godina života.

"Na prijedlog Ministarstva odbrane, vojnik koji je najmanje dvije godine do 23. decembra 1995. godine bio pripadnik Armije RBiH, HVO ili Vojske RS, a koji se na dan 1. januara 2010. godine nalazio u vojnoj službi i kojem je služba prestala, može ostvariti pravo na status i primanja po tom osnovu na način kako su ta prava regulisana za srodne kategorije entitetskim propisima", stoji u dopuni ovog zakona.

Navedeno je da visinu i način isplate naknada utvrđuju entitetski nadležni organi i da sredstva obezbjeđuju entiteti, a prava bivših vojnika na prijevremenu penziju prestaju da važe od 31. marta ove godine. Upravo se sa ovim datumom, kako je planirano budžetom BiH za ovu godinu, izmiruje dug za prijevremene penzije ovih vojnika nastao od 2010. godine, kada su dobili to pravo.

U Zavodu PIO i Vladi FBiH ističu da nije ustavno da država ovo prebacuje entitetima

Zijad Krnjić, direktor Zavoda PIO FBiH, istakao je da predložene izmjene zakona nisu provodive.

"Nije ustavno da se to nalaže entitetima. O svemu drugom, koliko je to novca i slično, suvišno je govoriti", dodao je Krnjić.

Zukan Helez, ministar za pitanja boraca FBiH, kazao je da novac za ove vojnike, za koje ukupno treba oko deset miliona KM, nije planiran budžetom FBiH za ovu godinu i teško može biti nađen, a da je upitno i koliko je to ustavno, jer je riječ o vojsci koja je u ingerenciji države.

"Protiv toga sam da neko sa 40 godina ide u penziju, ali sam za to da se tim ljudima omoguće prava jer su uvedeni u zakon i onaj ko ih je uveo neka osigurava sredstva", dodao je Helez.

Omer Omerefendić, predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH, rekao je da prebacivanje bivših vojnika OS BiH na entitete zapravo znači prebacivanje na zavode PIO i da bi to dovelo do umanjenja ionako malih penzija ljudima koji imaju više godina staža nego bivši vojnici života.

"I sada se jedva servisiraju penzije. Čak nedostaje 30 miliona KM. Podržavamo da se tim ljudima da ono na šta imaju pravo, ali neka to uradi država, koja im je to pravo i dala", dodao je Omerefendić.

Izjavu Petra Đokića, ministra rada i boračko-invalidske zaštite RS, nismo uspjeli dobiti, dok nam Tihomir Joksimović, portparol Fonda PIO RS, nije mogao dati komentar.

Senad Hubjer, jedan od predstavnika bivših pripadnika OS BiH, koji su proveli duže od mjesec pred bh. parlamentom tražeći svoje penzije, istakao je da su saglasni da budu prebačeni na entitete i da im bude i smanjen koeficijent za penzije, kako je predlagao Zavod PIO FBiH, jer im je najvažnije da je neupitno njihovo pravo na penziju.

Muhamed Ibrahimović, ministar odbrane BiH, kazao je da je vidio izmjene zakona i da ih treba razjasniti s obzirom na to da je nejasno da li se prava ovih vojnika mogu ili trebaju prebaciti na entitete. Podsjetio je da Radna grupa kojom je koordinirao nije uspjela doći do izmjena zakona s obzirom na različite stavove entiteta u vezi sa daljim pravima vojnika, ali da nikako nije bila predviđena mogućnost da penzije budu prebačene na entitete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije