BiH

Plenković i Čović: Važnost izmjena izbornog zakonodavstva

Plenković i Čović: Važnost izmjena izbornog zakonodavstva
Foto: Fena | Plenković i Čović: Važnost izmjena izbornog zakonodavstva

ZAGREB - Predsjednici HDZ-a i HDZ-a BiH, Andrej Plenković i Dragan Čović, u nedjelju su u Zagrebu istakli važnost podupiranja kvalitetnih odnosa između dvije zemlje, izmjena izbornog zakonodavstva i jednakopravnosti Hrvata kao konstitutivnog naroda u toj zemlji.

Kako prenosi Hina, Plenković je nakon sastanka izvijestio da su posebno razgovarali o izborima u BiH koji bi trebali biti za otprilike godinu dana.

- Za HDZ je važno da izborni sustav bude pravičan, rezultira izborom legitimnih predstavnika svih triju konstitutivnih naroda - naglasio je Plenković nakon sastanka užih vodstava dviju stranaka.

Čović, koji je predsjedavajući Predsjedništva BiH i Hrvatskog narodnog sabora (HNS), istakao je kako HDZ-a BiH i svi njihovi partneri nastoje da evropski put te zemlje bude prioritet spoljne politike BiH te da se do kraja godine aktivira Akcioni plan za članstvo (MAP) BiH u NATO-u.

Dvojica čelnika razgovarala su o brojnim infrastrukturnim projektima koji trebaju snažiti odnose između dviju država - mostu na Svilaju, Gradišci, granici kod Kostajnice i Pelješkom mostu.

- Vjerujem da ćemo vrlo brzo otvoriti i dva hrvatska konzulata u Vitezu i Livnu - rekao je Čović.

Ističući važnost zaštite ravnopravnosti Hrvata u BiH kao konstitutivnog naroda, Čović je rekao da će animirati veliki broj prijatelja da "ne nasjednu na kalkulaciju kako etničko i narodno treba izbrisati iz Ustava BiH kako bi ona ostala građanska, a to građanska u konačnici znači unitarna BiH", što će izazvati i bezbroj problema.

- Želimo osigurati minimum da hrvatski narod može birati svoje predstavnike i u Predsjedništvu biH i u Domu naroda -  poručio je predsjednik HDZ-a BiH.

Na novinarska pitanja hoće li se idući izbori u BiH održati po novom zakonu i što ako se to ne dogodi, Plenković bitnim smatra postizanje političkog konsenzusa i dogovor ključnih političkih stranaka u toj zemlji oko tog zakona.

- Smatramo da nije dobro da pozitivno zakonodavstvo koje omogućuje da jedan narod drugom bira svog predstavnika u Predsjedništvu BiH bude na taj način - kazao je.

Čović bitnim smatra promjenu izbornog zakonodavstva jer, ako se to ne dogodi, onda bi došli u ustavnu poziciju kakvu imaju za Mostar za koji je Ustavni sud ništavnim proglasio određene odredbe izbornog zakonodavstva.

- Ne bi imali osnova za implementaciju izbornih rezultata - kazao je Čović koji vjeruje da će naći dovoljno mudrosti unutar BiH kako bi se izborno zakonodavstvo prilagodilo odlukama o konstitutivnosti ustavnog suda kako bi se izbori mogli održati.

Upitan kako komentariše odluku Narodne skupštine Republike Srpske o proglašenju vojne neutralnosti toga entiteta u BiH, odgovorio je da su sve političke opcije saglasne da se ide u aktiviranje MAP-a, a u vezi NATO-a srpske snage traže rješenje koje će do kraja biti izbalansirano s Republikom Srbijom.

- S te strane to treba uvažavati - kazao je Čović i dodao da je Hrvatima u BiH cilj da se MAP aktivira u prosincu ove godine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije