BiH

Poboljšana efikasnost rada sudova i tužilaštava

Poboljšana efikasnost rada sudova i tužilaštava
Poboljšana efikasnost rada sudova i tužilaštava

SARAJEVO - Visoki sudski i tužilački savjet /VSTS/ BiH proveo je u prošloj godini mnoge aktivnosti koje su rezultirale poboljšanjem efikasnosti rada sudova i tužilaštava, obezbjeđenjem boljih uslova rada za sudije i tužioce i efikasnijim pristupom pravdi građanima.

U izvještaju o radu ove pravosudne institucije za 2014. godinu navodi se da je ukupan broj neriješenih predmeta u sudovima smanjen za 43.443 predmeta ili 9,7 odsto, što predstavlja do sada najbolji ostvareni godišnji rezultat. 

Ovi rezultati ostvareni su uprkos činjenici da zbog nedostatka budžetskih sredstava 26 pozicija sudija nisu bile popunjene.

Smanjen je broj neriješenih predmeta po svim vrstama predmeta, izuzev upravnih predmeta. 

Trajanje rješavanja prvostepenih parničnih predmeta smanjeno je za 94 dana ili 15 odsto, drugostepenih parničnih predmeta za 38 dana ili 13 odsto i prvostepenih krivičnih predmeta za 32 dana ili devet odsto.

U izvještaju je istaknuto i da je produktivnost rada sudija i stručnih saradnika porasla za sedam odsto u odnosu na 2013. godinu, te da su značajni rezultati ostvareni i u tužilaštvima u BiH. 

Broj neriješenih predmeta smanjen je za 2.550 predmeta ili 11 odsto, uprkos tome što 46 pozicija tužilaca nisu bile popunjene zbog nedostatka budžetskih sredstava. 

Od ukupnog broja presuda koje su sudovi donijeli po podignutim optužnicama tokom 2014. godine 94 odsto su bile osuđujuće. Sudovi su tokom prošle godine donijeli 14.155 osuđujućih presuda kojima su osudili 17.944 lica. 

Rješavanje predmeta ratnih zločina i dalje je prioritet u radu sudova i tužilaštava. 

U izvještaju je istaknuto da je u tužilaštvima zabilježeno povećanje broja riješenih prijava za 25 odsto, riješenih istraga za 63 odsto, te podignutih optužnica za 91 odsto. 

Pred nadležnim sudovima u BiH riješeno je 34 odsto više predmeta ratnih zločina u odnosu na 2013. godinu. 

U izvještaju je, između ostalog, navedeno da je tokom 2014. godine VSTS provodio aktivnosti i pokretao inicijative usmjerene na izmjene zakonskog okvira s ciljem unapređenja efikasnosti pravosuđa. 

Izrađena je analiza o mogućnosti izmještanja izvršnih predmeta iz sudova na druge organe, kao i unapređenja arhivskog poslovanja. 

U skladu sa preporukama strukturalnog dijaloga, ostavinski predmeti su preneseni u nadležnost notara, a značajni rezultati ostvareni su i na unapređenju alternativnih načina rješavanja sporova u BiH. 

Broj riješenih predmeta sudskom nagodbom povećan je za 25 odsto u odnosu na 2013. godinu. 

Pprovedeni su i značajni reformski procesi koji su rezultirali poboljšanjem uslova rada sudova rekonstrukcijom i modernizacijom zgrada pravosudnih institucija. 

Završena je rekonstrukcija zgrade Opštinskog suda u Mostaru, započeta je rekonstrukcija zgrade Osnovnog suda u Prijedoru, izrađena projektna dokumentacija za zgrade pravosudnih institucija koje će biti predmet rekonstrukcije iz sredstava IPA 2012/2013, i obezbijeđena su sredstva za saniranje štete na zgradama pravosudnih institucija nastalih usljed vremenskih nepogoda. 

Značajne su i aktivnosti provedene u oblasti utvrđivanja odgovornosti nosilaca pravosudnih funkcija, ujednačavanja sudske prakse, te informatizacije pravosuđa procesom nadogradnje svih hardverskih i softverskih komponenti sistema i uvođenja sistema poslovne inteligencije u pravosuđe. 

I u 2014. godini VSTS je učestvovao u aktivnostima u vezi sa strukturalnim dijalogom o pravosuđu, i iskazao je posvećenost reformama čiji je cilj razvoj VSTS-a i pravosuđa u BiH kao temelja bezbjednosti i pravde.

VSTS godinama radi na unapređenju postupka imenovanja nosilaca pravosudnih funkcija, jednoj od svojih osnovnih nadležnosti, da bi obezbijedio poštivanje preporuka strukturalnog dijaloga o pravosuđu i Strateškog plana VSTS-a.

VSTS je brojne aktivnosti predstavljene u ovom izvještaju realizovao uz pomoć i podršku donatora iz međunarodne zajednice, prije svih EU, Švajcarske, Norveške, Švedske, SAD i Velike Britanije. 

Izvještaj će, u skladu sa Zakonom o VSTS-u BiH, biti dostavljen svim relevantnim tijelima izvršne i zakonodavne vlasti u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije