BiH

SzP traži odgovornost zbog Mittala

SzP traži odgovornost zbog Mittala
SzP traži odgovornost zbog Mittala

BANJALUKA - Poslanički klubovi koji čine Savez za promjene zatražili su juče od Narodne skupštine RS da Vlada u roku od 30 dana izvijesti parlament o nalazima u vezi sa mogućim poreskim pronevjerama u Rudniku željezne rude Ljubija u vlasništvu kompanije "Arcelor Mittal".

Kako je rekao Branislav Borenović, predsjednik Kluba PDP-a, u zaključcima koje su predložili od Vlade se traži da preko predstavnika državnog kapitala u tom preduzeću, čiji je država vlasnik u omjeru od 49 odsto, utvrdi pravo stanje obračunatog poreza na dobit i lažnog prikazivanja dobiti.

Upravo je "Mittal" bio glavna tema cijelog prijepodnevnog dijela rasprave, dok su poslanici razmatrali Prijedlog zakona o porezu na dobit i Prijedlog zakona o odgođenom plaćanju poreskog duga. Poslanici opozicije sručili su pravu salvu optužbi na SNSD i Marka Pavića, predsjednika DNS-a, optužujući ih za suodgovornost za činjenice utvrđene u nalazu Poreske uprave RS da je u periodu 2010-2012. to preduzeće ukupno sa zateznim kamatama zatajilo 50 miliona maraka poreza tako što su vještački spuštali cijene rude za svoje povezano preduzeće "Željezaru" Zenica.

Vladajući, s druge strane, ukazivali su na to da je upravo ova vlast pokrenula pitanje rudnika, da se sve raščisti i da RS dobije svoj novac.

Zoran Tegeltija, ministar finansija RS, objasnio je da je uobičajena procedura da PU kontroliše rad preduzeća i da sve svoje nalaze transparentno objavljuje na svom internet sajtu. On je istakao da se Vlada neće zaustaviti na tome, nego da će ići na izmjene zakona kako bi se manipulacije transfernim cijenama ili potpuno prekinule ili svele na najmanju moguću mjeru.

Dragan Čavić, poslanik NDP-a, istakao je da akcionari sada imaju pravo da tuže to preduzeće zbog zakinute dobiti. On je rekao da je od dolaska "Mittala" u Ljubiju do danas rudnik zakinut za najmanje pola milijarde maraka, te je postavio pitanje članovima Uprave od tada do danas da li su znali za mahinacije u tom preduzeću.

"Prihod ove firme lažno je prikazivan, a dobit zbog osnivačkih udjela treba da se dijeli 51/49 odsto. Kad se izračuna neprikazana dobit, ispada da od 363 miliona maraka dobiti 49 odsto pripada Ljubiji, odnosno 178 miliona", rekao je Čavić.

Spomenka Stevanović, šef Poslaničkog kluba DNS-a, izjavila je da se Čavić izvinio Paviću zbog svoje izjave od ponedjeljka da je Pavić odgovoran za mahinacije s novcem iz "Arcelor Mittala". Dodala je da u sporno vrijeme Pavić nije ni bio u Upravi preduzeća.

Čavić je, pak, rekao da nije istina da se on izvinio Paviću, te da ga je Pavić nazvao da razjasni njegove u ponedjeljak iznesene navode. On je, naime, istakao da su mediji previše bombastično predstavili njegovo izlaganje o rudniku.

Dan za glasanje o do sada razmotrenim materijalima biće četvrtak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije