BiH

Počelo istraživanje poreskih utaja iz BiH

Počelo istraživanje poreskih utaja iz BiH
Počelo istraživanje poreskih utaja iz BiH

BANJALUKA - Međunarodni konzorcijum za istraživačko novinarstvo (ICIJ) počeo je istraživanje poreskih utaja iz BiH, a prve priče o imenima iz BiH će biti objavljene u narednih nekoliko sedmica, rekao je "Nezavisnim" Blaž Zgaga, novinar koji radi na ovim pričama.

Kako je istakao, u toku je objavljivanje priča utajivača poreza iz Hrvatske, a prvi put spomenuta su konkretna imena i firme.

"Odlučili smo da počnemo sa hrvatskim primjerima i tamo su uključeni neki regionalni političari i privrednici. Ako pročitate te priče, vidjećete vrlo konkretne podatke. To su komplikovane priče i zato je potrebno više vremena da sve bude istraženo", rekao je Zgaga.

U pričama koje su objavljene 11. i 12. maja najviše se spominju hrvatski političar Davorin Tepeš iz Zagreba i hrvatski biznismen Igor Mirković, koji slučajno ima isto ime kao poznati hrvatski novinar i režiser, te bliski saradnici Dragana Šolaka, predsjednika Upravnog odbora "SBB/TelemachGroup", najvećeg kablovskog operatera u Srbiji.

Kako u svom tekstu navode Zgaga i Saša Leković, koji su napisali ove priče, Tepeš i Mirković su povezani kroz kompanije "Greenfield Group Inc."  i "Consulting Inc.", fiktivno prijavljene u zagrebačkoj Drenovačkoj ulici 3, dok se u stvari radi o ofšor kompanijama registrovanim na Djevičanskim ostrvima.

U toku objavljivanje priča o utajivačima poreza iz Hrvatske

Zgaga i Leković navode da je Tepeš tokom rata bio predsjednik Kancelarije za upravljanje imovinom Republike Hrvatske, nosilac liste HDZ-a za izbore za Gradsku skupštinu Zagreba 1999. godine, a godinama je obavljao visoke gradske funkcije. Iako su novinari telefonski kontaktirali Tepeša i predočili mu dokumente koji dokazuju da je osnovao ofšor kompaniju, Tepeš nije želio da odgovori na pitanja u koje svrhe je to radio.

U svojim tekstovima novinari navode da je ukrajinska državljanka, koja živi u Srbiji, Viktorija Boklag formalni vlasnik "BL Media Group Limited", ofšor kompanije koja je registrovana na Britanskim Djevičanskim ostrvima, koja je drugi čovjek iza Šolaka u SBB-u. 

Podsjećanja radi, prije nekoliko sedmica Međunarodni konzorcijum za istraživačko novinarstvo došao je do podataka "teških" više od 260 gigabajta o više od sto hiljada pravnih lica iz cijelog svijeta koji, kako ističu, dokazuju da su ta lica učestvovala u izbjegavanju plaćanja poreza, pranju novca i izvlačenju zarade kroz osnivanje ofšor kompanija.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije