BiH

Pod lupom "Istorijski projekat Srebrenica"

Pod lupom "Istorijski projekat Srebrenica"
Pod lupom "Istorijski projekat Srebrenica"

BANJALUKA - Specijalno tužilaštvo RS pokrenulo je istragu u vezi s poslovanjem nevladine organizacije "Istorijski projekat Srebrenica" iz Haga, koju vodi Stefan Karganović, a koja već godinama iz budžeta RS dobija stotine hiljada maraka.

U ovom tužilaštvu potvrdili su nam da sprovode provjere, ali su istakli da u ovom trenutku ne mogu iznositi više informacija.

Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, takođe nam je potvrdio da je Tužilaštvo tražilo dokumentaciju o poslovanju ove nevladine organizacije.

"Radi se o poslovanju od 2008. godine do danas. Nemam više informacija o toj istrazi, osim da je Tužilaštvo zatražilo dokumentaciju", rekao je Kojić.

On je rekao da je tražena kompletna dokumentacija od osnivačkih akata te organizacije pa do toga kada i koliko je bilo uplata iz budžeta RS na njihov račun.

Prema nezvaničnim informacijama, od svog osnivanja do danas ova organizacija iz budžeta RS dobila je više od milion KM.

U kratkom telefonskom razgovoru, Karganović nije želio da komentariše istragu Specijalnog tužilaštva sugerišući nam da sve informacije tražimo od njih.

Sekretarijat Vlade RS za saradnju s Haškim tribunalom još 2008. godine dobio je nalog od Vlade RS da sve dokaze o stradanjima srpskog naroda u BiH da na raspolaganje nevladinoj organizaciji "Istorijski projekat Srebrenica".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije