BiH

Ponovo broje listiće sa još 12 birališta

Ponovo broje listiće sa još 12 birališta
Ponovo broje listiće sa još 12 birališta

SARAJEVO - Glavnom centru za brojanje naređeno je danas da ponovo prebroji glasačke listiće sa 12 biračkih mjesta u deset opština jer su na ovim lokacijama uočene nepravilnosti tokom obrade rezultata s opštih izbora održanih 12. oktobra.

Naredbu o ponovnom brojanju listića donijela je Centralna izborna komisija BiH na svojoj danasrašnjoj hitnoj sjednici. Biće provjereni glasački listići s biračkih mjesta u opštinama Tuzla, Novi grad Sarajevo, Bihać, Velika Kladuša, Bosanska Krupa, Lukavac, Čelić, Srebrenik, Breza i Milići.

CIK je u nedjelju naveče naredio ponovno brojanje sa 19 biračkih mjesta u 16 opština za razne nivoe vlasti. Svi ovi listići biće provjereni sutra u Glavnom centru za brojanje u Sarajevu u prisustvu posmatrača.

"Nalog za ponovno brojanje uslijedio je nakon što je glavni kontrolor za obradu, unos i potvrdu rezultata glasanja podnio CIK-u izvještaj po kojem nije moguće verifikovati rezultate izbora na ovim biračkim mjestima sa zbirnog obrasca koji su sačinili birački odbori, jer oni imaju velika odstupanja na testu tačnosti", rečeno je u CIK-u i objašnjeno da na nekim mjestima u izvještajima biračkih odbora ima viška glasova, negdje fali glasova, a na nekim biračkim mjestima članovi biračkih odbora upisivali su nule iako su birači glasali.

CIK je danas naredio i otvaranje zaštitnih vreća sa biračkog mjesta u Livnu jer su navodno u vreće upakovani obrasci sa rezultatima. Ako obrazaca ne bude u vrećama, ponovo će se brojati glasački listići sa ovog mjesta za državni i federalni parlament i za skupštinu Livanjskog kantona.

CIK-u bi danas trebalo da bude dostavljen ažurirani izvještaj o prijedlozima za ponovno brojanje listića pa je moguće da u Glavnom centru za brojanje sutra budu provjeravani rezultati sa više od 31 biračkog mjesta, za koliko ih je dosad naređeno ponovno brojanje. Zbog kašnjenja u dostavi rezultata glasanja od 12. oktobra CIK je danas usvojio zaključak kojim se traži utvrđivanje odgovornosti opštinskih i gradskih izbornih komisija.

"Treba da identifikujemo komisije koje nisu ispoštovale zakonsku obavezu da nam do 13. oktobra u 11 sati u elektronsku bazu unesu podatke s biračkih mjesta. Treba da utvrdimo odgovornost za opštinske i gradske komisije koje to nisu uradile u roku pa je to umjesto njih morao raditi Glavni centar za brojanje", rekao je član CIK-a Suad Arnautović, dodavši da ove lokalne izborne komisije ni do danas nisu ispunile svoju obavezu.

"Zato smo tek danas uspjeli unijeti 100 odsto biračkih zapisnika u sistem i zato smo kasnili s objavom preliminarnih rezultata. Primamo uvrede da smo spori, a svoj posao nisu uradile lokalne izborne komisije", naglasio je.

Podržao ga je Stjepan Mikić, predsjednik CIK-a, ocijenivši da se na Komisiju sručilo dosad nezapamćeno nezadovoljstvo zbog sporosti iako je problem na terenu.

Iz CIK-a su napomenuli da su i na ovim izborima birački odbori bili najslabija karika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije