BiH

Ponovo kasni tender za pasoše

Ponovo kasni tender za pasoše
Ponovo kasni tender za pasoše

BANJALUKA - Sve nadležne institucije što hitnije se moraju uključiti u priču o nabavci pasoških knjižica, jer i drugi tender, vrijedan preko 22 miliona KM, koji je raspisan, neće biti završen na vrijeme.

"Čekamo odluku Ureda za razmatranje žalbi, koju je trebalo da donesu 24. decembra, i od nje zavisi dalji nastavak tenderske procedure. Vrijeme neumitno teče i ako bi se angažovale sve institucije mogao bi se stići rok; ovako, pitanje je", rekao je Edim Nesimi, direktor Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA).

Inače, drugi tender IDDEEA je raspisala 9. novembra ove godine s rokom za dostavu ponuda do 27. decembra, međutim jedan od ponuđača se 24. novembra žalio na tendersku dokumentaciju i Kancelarija za razmatranje žalbi (KRŽ) je do 24. decembra trebalo da odluči po toj žalbi. Međutim, IDDEEA, a ni žalilac još nisu dobili nikakvo obavještenje od KRŽ iako je rok od mjesec dana u kojem moraju donijeti odluku istekao.

U KRŽ juče smo pokušali dobiti odgovor na pitanje zbog čega kasne s donošenjem odluke po žalbi jednog od ponuđača, ali i pored brojnih poziva i pismeno postavljenih pitanja nismo uspjeli saznati.

Sve što nam je rečeno, doduše nezvanično, je da su članovi Kancelarije za razmatranje žalbi izvijećali odluku, ali da ona još nije otpremljena, te da ćemo odgovore na postavljena pitanja dobiti nakon što se cijela procedura završi i obavijeste prvo oni koji su se žalili na tendersku dokumentaciju i naručilac posla.

"Mi moramo poštovati zakon. Čekamo odluku KRŽ i zavisno od njihove odluke ćemo dalje nastaviti s procedurom. Informisali smo Savjet ministara BiH o problemima i očekujemo da se oni izjasne", rekao je Nesimi.

Ono što je sigurno jeste da bi najgora solucija bilo poništavanje tendera jer u tom slučaju sasvim sigurno se nova procedura ne bi završila do marta, kada i ističe sadašnji ugovor s banjalučkom firmom 'Muehlbauer' o nabavci pasoških knjižica. U tom slučaju, IDDEEA bi ostala bez pasoških knjižica i bilo bi blokirano izdavanje pasoša.

Inače, ova firma na prvom ovogodišnjem tenderu koji je raspisala IDDEEA dobila je trogodišnji posao, ali je nakon žalbe francuske kompanije "Gemalto" Komisija za razmatranje žalbi poništila tu nabavku, a nekoliko dana nakon toga raspisan je i novi tender, koji sigurno neće biti završen na vrijeme, jer je rok istekao juče, a u IDDEEA još čekaju odluku Kancelarije za razmatranje žalbi (KRŽ) po žalbi na tendersku dokumentaciju.

I na ovom tenderu najveća borba se vodi između "Muehlbauera" i "Gemalta" i ko god da pobijedi na tenderu, gubitnik će se sigurno žaliti, što će dodatno produžiti čitavu proceduru.

Prema nezvaničnim informacijama, već sutra bi na sjednici Savjeta ministara BiH moglo biti riječi o nabavci pasoških knjižica, posebno zbog toga što je na dnevnom redu i informacija Radne grupe za analizu mogućih štetnih posljedica odredaba ugovora o isporuci i uspostavi sistema za djelimičnu personalizaciju kartica, isporuku opreme za personalizaciju kartica i nadogradnju postojeće opreme za personalizaciju kartica i kompletan sistem za personalizaciju elektronskih ličnih karata i održavanje sistema na period od deset godina.

Ono što je zanimljivo jeste da je ovaj ugovor, o kojem Tužilaštvo BiH sprovodi istragu, vrijedan gotovo 105 miliona KM, IDDEEA još ranije zaključila upravo s firmom "Muehlbauer" iz Banjaluke, koja je na prvom tenderu izabrana kao najpovoljniji ponuđač.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije