BiH

"Kolegiju preča putovanja od parlamenta"

"Kolegiju preča putovanja od parlamenta"
Foto: N.N. | Poslanici Predstavničkog doma: Kolegiju preča putovanja od parlamenta

SARAJEVO - Ovo je najveća kriza od Dejtona do danas, a Kolegiju su važnija putovanja od rada Predstavničkog doma, smatra većina poslanika ovog doma nakon što je maratonska sjednica, koja je počela u srijedu u 10 sati, prekinuta u ponoć zbog nedostatka kvoruma.

Nikola Lovrinović, poslanik HDZ-a, kaže da je ovo konačno skidanje maski jednog dijela stranaka kojima je navodno BiH opredjeljenje, a njezina opstojnost imperativ.

"Ovako se ona ruši. Očigledno je bila važnija osobna promidžba nego obaveza prema parlamentu. Nego šta da je kriza. Bilo je mučno", zaključio je Lovrinović. Njegov kolega iz SDA Amir Fazlić kaže da u svom parlamentarnom radu ne poznaje ovakvu situaciju kao što je ova.

"Mogli smo raditi, imali smo uslove, ali neki su odlučili da ne rade", rekao je on.

"Ovo je slučaj bez presedana", kategorična je Dušanka Majkić, poslanik SNSD-a, te dodaje da narednih mjesec dana nema termina za nastavak sjednice zbog putovanja.

"Pokušaji Kolegija da nastavi sjednicu, iako su poslanici već bili zamoreni materijalima, i da veoma bitne tačke poput Bosićeve Deklaracije o trasi brzog puta Sarajevo - Beograd i putovanja ministra Igora Crnatka stavi na kraj, sramni su i nisu urodili plodom", kazala je Majkićeva.

S njom se slaže DF-ovac Damir Bećirović, koji ističe da je sjednica prekinuta zbog toga što je Kolegiju bitniji turizam, nego rad tog doma.

"Upitan je datum nastavka jer Kolegij od silnih putovanja ne može da pronađe termin u narednih mjesec dana", istakao je Bećirović.

Konstataciju Majkićeve da su poslanici bili izmoreni potvrđuje i SDP-ovac Mirsad Mešić, koji naglašava da su važne teme na dnevnom redu bile planirane iza ponoći, te da su zbog toga odlučili da napuste sjednicu.

Poslanik NDP-a Momčilo Novaković mišljenja je da se parlament nalazi u najvećoj krizi poslije Dejtonskog sporazuma i da je u ovom momentu neizvjesno šta će se dalje dešavati u ovom domu. Istakao je da su poslanici Saveza za promjene, ako zatreba, spremni da podrže rušenje institucija BiH i da ih neće braniti od onih koji ih u ovom momentu žele srušiti.

Aleksandra Pandurević iz SDS-a slaže se da je ovo do sada najveća kriza parlamenta.

"Ovo je bila klasična blokada sa bezbroj pauza. Ne očekuje valjda neko od SDS-a i RS da spasava institucije BiH", kazala je ona.

I Senad Šepić, poslanik Nezavisnog bloka, smatra da je ovo najveća kriza, te da su institucije BiH blokirane.

"Guranje glave u pijesak se radi na način da se izbjegavaju rasprave o stvarnim problemima", rekao je Šepić.

Mirsad Isaković iz SBB-a slaže se sa kolegama u vezi sa krizom.

"Sramno je da zbog putovanja nema termina u novembru da se zakaže sjednica. Ne mogu službena putovanja biti bitnija od rada parlamenta", zaključuje Isaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije