BiH

Poslanici se posvađali zbog pravosuđa

Poslanici se posvađali zbog pravosuđa
Poslanici se posvađali zbog pravosuđa

SARAJEVO - Burna rasprava poslanika Predstavničkog doma državnog parlamenta o radu pravosuđa u BiH na momente je danas prelazila u svađu u kojoj su iznošene teške optužbe o ratnoj ulozi zastupnika, a u sali je izgovorena i ocjena da je "BiH retardirana zemlja".

Poslanicima je dostavljen izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV) za prošlu godinu iz kojeg se vidi da je u sudovima više od dva miliona neriješenih predmeta. Najviše kritika na izvještaj VSTV-a, kao regulatora rada pravosuđa, imale su Dušanka Majkić i Milica Marković, zastupnice SNSD-a.

"Zašto ovdje nema ocjene rada predsjednice Suda BiH? Jesu li ovo dokazi da VSTV ne upravlja pravosudnim sistemom? Zašto nisu procesuirani slučajevi koji stoje godinama, poput slučajeva 'Dudaković' i 'Mehmedović''', upitala je Majkićeva.

Njoj je replicirao Šemsudin Mehmedović, prozvani poslanik SDA, koji je ljetos privođen zbog sumnje da je počinio ratni zločina nad Srbima u Tešnju, ali ga je Tužilaštvo BiH pustilo na slobodu.

"Ja sam nezakonito priveden i zadržan. Ako želite unišiti pravosuđe BiH, uništavajte ga političkim sredstvima, ali nemojte preko mojih leđa. Našao sam neke informacije i o vašoj ratnoj ulozi, rado ću ih predstaviti parlamentu", odgovorio je Mehmedović Majkićevoj.

Ona je ustvrdila da u "BiH ne postoji čovjek koji ima grijeha koliko ih ima Mehmedović".

"Da sam ja postupala kao Mehmedović, koji je šutao srpske glave u ratu, davno bih završila tamo gdje takvima i jeste mjesto. Ili da sam bila komandant na teritoriji gdje su nedavno otkrivene tone naoružanja", rekla je Majkićeva, na što je od Mehmedovića dobila odgovor da on u ratu nije bio nikakav komandant i da je ponosan na svoju ulogu u ratu.

Zašto nisu procesuirani slučajevi koji stoje godinama, poput slučajeva "Dudaković" i "Mehmedović", upitala Majkićeva

Markovićeva je negodovala što izvještaj VSTV ne sadrži konkretne pokazatelje o rezultatima sudova i tužilaštava i ne nudi odgovor koliko su oni doprinijeli da BiH postane više pravna država. Podsjetila je i na problematičnu retroaktivnu primjenu Krivičnog zakona BiH u Sudu BiH, zbog čega je BiH već izgubila spor u Strazburu u slučaju "Maktouf - Damjanović" i zbog čega će ubuduće mnogi od države tražiti novčanu odštetu.

"Ako išta u ovoj zemlji bude razlog za naš razlaz, to će biti Sud i Tužilaštvo BiH koji nisu obezbijedili pravičnost. Jasno nam je da je BiH retardirana na mnogim planovima, a najsporniji je rad pravosudnih institucija", izjavila je Markovićeva.

Replicirao joj je Šefik Džaferović, poslanik SDA, ocjenom da je nevjerovatno slušati ovakve kvalifikacije u parlamentu države iz čijeg se budžeta prima plata.

U raspravu se uključila i Azra Hadžiahmetović (SBiH) istakavši da je porazno što je izvještaj VSTV-a iskorišten za lične obračune.

"Slušam ovo o retardiranoj državi pa se pitam ko je retardiran u ovoj sali. Na dnevnom redu je izvještaj VSTV-a", rekla je Hadžiahmetovićeva.

Mučnu atsmoferu pokušao je popraviti Saša Magazinović, predsjedavajući Kluba poslanika SDP-a, koji je kolege pozvao da se uozbilje.

"Ponašate se kao da je rat stao juče, a ne prije 17 godina. Koristite ovdje preteške riječi, a onda zajedno sjednete u avion i otputujete o trošku države, a onima, koji ovdje ostanu, ostavite poruku da svog komšiju treba da gledaju preko  nišana", kazao je Magazinović.

Slavko Jovičičić (SNSD) je podsjetio kolege da na rad pravosuđa i VSTV-a, kao nezavisnih insitucija, ne mogu uticati i da će dogodine dobiti isti izvještaj.

"Nije ova atmosfera strašna. U drugim parlamentima se tuku pa i stolice lete. Kod nas toga nema. Stolice su nam vezane", dodao je Jovičić.

Petar Kunić (DNS) je kritikovao zastupnike što su i ranije raspravljali o VSTV, a ništa nisu promijenili pa ni Zakon o VSTV-u. Nelogičnim smatra da članovi ovog vijeća budu sudije, tužioci i advokati, jer onda nema nepristrasnosti.

"Ključno je da je narod nezadovoljan radom sudova i u RS i u FBiH i to pokazuje da nešto nije u redu u sistemu. Ne bavimo se problemom korupcije u pravosuđu, uticaju politike i prisustvu klanova", naglasio je Kunić.

Milorad Novković, predsjednik VSTV-a, se složio sa ocjenom o nepovjerenju građana u sudstvo i tužilaštva.

"No, mene više opterećuje podijeljenost javnosti zavisno od toga kome se sudi, ko mu sudi i kakvu mu kaznu izriče", rekao je Novković podsjetivši da i sam ima prijedbi na Zakon o VSTV-u, ali ga oni ne mogu mijenjanti, nego parlament.

Raste zaduživanje

Ukupan javni dug BiH je 10,4 milijarde KM, što u poređenju s drugim zemljama nije problem, no problematično je sve veće zaduživanje zbog javne potrošnje, upozorio je Dragan Vrankić, poslanik HDZ BiH.

"Od 2008. rapidno raste zaduživanje. Od ukupnog duga čak 37,4 posto ide na javnu potrošnu, a tek 12 posto na privredu", istakao je Vrankići u raspravi o informaciji o javnoj zaduženosti BiH.

Razmatranje ove tačke proteklo je u međusobnim optužbama poslanika SNSD-a i SDS-a, a u vezi sa zaduženošću RS. Iz SNSD-a su odgovorili da su među najzaduženijim opštine Doboj i Bijeljina, gdje je SDS na vlasti.

Nije prošao prijedlog SDP-a i SBB-a

Zakon o nepokretnoj vojnoj imovini, koji su predložili SDP i SBB, nije danas usvojen na sjednici, jer su protiv njega bili poslanici stranaka iz RS.

O ovom zakonskom rješenju na sjednici nije bilo rasprave.

Sjednica je sve vrijeme danas održavana na ivici kvoruma zbog odsustva poslanika pa je i jedna pauza napravljena upravo zbog ovog problema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije