BiH

Poslanike posvađala RTV taksa

Poslanike posvađala RTV taksa
Poslanike posvađala RTV taksa

SARAJEVO - Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH danas je, zbog nedovoljnog broja glasova iz Republike Srpske i nakon višesatne žustre polemike, uputio na usaglašavanje Kolegiju ovog doma Prijedlog odluke o iznosu RTV takse, kojim je predviđeno da taksa i dalje ostane 7,5 KM.

Federalna televizija i BHRT dostavili su Parlamentarnoj skupštini mišljenje da visina RTV takse ostane ista, ali da više pažnje treba posvetiti načinu ubiranja RTV takse, što predstavlja veliki problem.

Aleksandra Pandurević iz SDS-a smatra da RTV taksu "ovakvim javnim servisima kakvi jesu ne treba da plaćaju građani, već oni u čijoj su službi ti servisi".

Tvrdi da službe naplate RTV takse ne vrše prenos prikupljenih sredstava preko inkasantske službe na jedinstveni račun, odakle se vrši preraspodjela po principu definisanom zakonom.

"RTRS i FTV ta sredstva zadržavaju na svojim računima i na 31. decembar 2014. godine dug RTRS i FTV prema BHRT iznosio je 6.353 848 KM, od čega je dug RTRS 5.374 594 KM, a FTV 979.154 KM. Nažalost, direktor RTRS nije ispunio svoju zakonsku obavezu da jednom godišnje dostavlja izvještaj o radu i planu rada. Oko 70 posto novca emiteri koriste za plate. Obavezni su da koriste 60 posto novca za proizvodnju vlastitog programa, a koriste ga za kupovinu skupih turskih serija i u lične svrhe rukovodstva", kazala je Pandurevićeva.

Ona je kazala da RTV taksu nije plaćala i da je neće ni plaćati, te da su neki javni servisi u službi jedne stranke.

Mladen Bosić, zamjenik predsjedavajućeg parlamenta BiH, kazao je da smatra kako građani RS ne treba da plaćaju RTV taksu, jer je RTRS stranački servis SNSD-a.

Borjana Krišto, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma iz HDZ BiH, iznijela je niz zamjerki na rad Javnog RTV sistema BiH, tražeći izmjene zakona kojima bi se omogućilo Hrvatima kao konstitutivnom narodu da imaju RTV kanal na svom jeziku.

"Sve dok se tako ne uredi ova oblast, hrvatski narod neće plaćati RTV pretplatu", rekla je Krišto i dodala da u BiH ne postoji zakonski osnov za naplaćivanje RTV takse", poručila je Krišto.

Šefik Džaferović, predsjedavajući Predstavničkog doma BiH, pozvao je na poštivanje postojećih zakona.

"Nepoštivanje postojećeg sistema pravdati zagovaranjem promjena dok o njima nije postignut dogovor, vodi u anarhiju", upozorio je Džaferović.

On je podsjetio da 26. aprila ističe ugovor javnih emitera sa telekom operaterima o ubiranju RTV takse putem računa za telefonske usluge, nakon čega bi, ukoliko Savjet ministara i Parlamentarna skupština ne preduzmu nešto, javni RTV servisi mogli doći u nezavidnu situaciju.

Saša Magazinović iz SDP BiH smatra da ima ljudi u medijima koji misle da su četvrti stub vlasti i tako se ponašaju.

"Kad bismo to analizirali, oni i jesu to. Ima medija koji postavljaju i smjenjuju", konstatovao je Magazinović.

Poslanici u Predstavničkom domu BiH ponovo su danas razgovarali o pitanju Sutorine u okviru rasprave o Prijedlogu zaključka SBB-a da Predsjedništvo BiH informiše ovaj dom o Prijedlogu ugovora o granici sa Crnom Gorom, ali prijedlog na kraju nije prošao na glasanju. Obrazlažući predloženi zaključak, Damir Arnaut iz SBB-a ocijenio je da se ne može organizovati stručna rasprava u Ustavnopravnoj komisiji ovog doma o pitanju Sutorine bez teksta ugovora.

Zbog nedovoljnog broja glasova poslanika iz Republike Srpske, Kolegiju je, takođe, upućen na usaglašavanje Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sportu BiH, čiji je predlagač poslanik SDP BiH Denis Bećirović, a koji je danas razmatran u prvom čitanju. Mada su svi prisutni poslanici iz Republike Srpske glasali protiv, danas je u drugom krugu glasanja usvojena inicijativa Denisa Bećirovića da Vijeće ministara BiH bude zaduženo da u 2015. godini pripremi prijedlog zakona o zabrani izazivanja i širenja nacionalne, vjerske, rasne i drugih oblika mržnje u BiH. Delegati iz SDS-a nisu podržali ovu inicijativu.

Mladen Bosić (SDS) rekao je da su protiv govora mržnje i stalnog podgrijavanja tenzija i neprijateljstava u BiH, ali da taj zakon otvara mogućnost manipulacija i mogućnost da govorom mržnje budu proglašene one stvari koje su kritika vlasti.

"Zbog neprisustva poslanika SNSD-a na sjednici ova inicijativa je prošla, kao što mogu proći i određeni zakoni suprotni interesima RS", rekao je Bosić.

SNSD napustio zasjedanje

Šef Kluba poslanika SNSD-a Staša Košarac zatražio je da se u dnevni red sjednice uvrsti nova tačka, a to je odluka o razrješenju Šefika Džaferovića sa funkcije predsjedavajućeg Predstavničkog doma zbog, kako kaže, postojanja ozbiljnih optužbi i sumnji da Džaferović nije spriječio ni prijavio zločine nad Srbima u Vozući, kod Zavidovića.

"Klub poslanika SNSD-a će nastaviti da insistira na odgovornosti Džaferovića i neprihvatljivo je da on bude na ovoj funkciji", rekao je Košarac.

Predstavnički dom sa pet glasova za, 29 protiv i dva suzdržana glasa nije prihvatio ovaj prijedlog te su poslanici SNSD-a napustili sjednicu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije