BiH

Potvrđena oslobađajuća u predmetu "Goran Sarić"

Potvrđena oslobađajuća u predmetu "Goran Sarić"
Foto: Ilustracija | Potvrđena oslobađajuća u predmetu "Goran Sarić"

SARAJEVO - Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine odbacilo je žalbu Tužilaštva BiH u predmetu "Goran Sarić" kao neosnovanu, čime je potvrđena oslobađajuća presuda Suda BiH u ovom predmetu.

Prvostepenom presudom Suda Bosne i Hercegovine, nekadašnji komandant Specijalne brigade policije RS Goran Sarić, oslobođen je od optužbe da je počinio krivično djelo genocid iz člana 171. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine (KZ BiH), u vezi sa članom 180. stav 1. i članom 31. istog zakona. Sarić je takođe oslobođen i troškova naknade krivičnog postupka.

"Istom presudom, primjenom odredbe člana 198. stav 2. i 3. ZKP BiH, oštećeni su sa imovinskopravnim zahtjevima upućeni na parnicu. Protiv navedene presude žalbu je blagovremeno izjavilo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, i to zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, kao i pogrešno ili nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, te zbog povrede Krivičnog zakona, sa prijedlogom da vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH uvaži žalbu, ukine presudu i odredi održavanje pretresa na kojem će se otkloniti povrede krivičnog postupka, ponoviti dokazi usljed kojih je činjenično stanje pogrešno i nepotpuno utvrđeno, nakon čega će sud, pravilnom primjenom zakona, optuženog Gorana Sarića oglasiti krivim za krivično djelo genocid iz člana 171. tačka a) i b) KZ BiH, u vezi sa članom 180. stav 1. i članom 31. istog zakona, i izreći mu kaznu u skladu sa zakonom", podsjeća se u saopštenju Suda BiH.

Ističe se i da su odgovor na izjavljenu žalbu Tužilaštva BiH blagovremeno dostavili branioci optuženog, sa prijedlogom da se ista odbije kao neosnovana i prvostepena presuda u cjelosti potvrdi.

Prvostepenom presudom Suda BiH, bivši komandant Specijalne brigade policije Sarić je oslobođen optužbe da je izdao uputstva, ali i vršio kontrolu nad zamjenikom Ljubomirom Borovčaninom, koji je u Haškom tribunalu osuđen na 17 godina zatvora za zločine u Srebrenici, te da je pomagao članovima udruženog zločinačkog poduhvata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije