BiH

Predstavnički dom Parlamenta FBiH: Podrška budžetu od dvije milijarde KM

Predstavnički dom Parlamenta FBiH: Podrška budžetu od dvije milijarde KM
Predstavnički dom Parlamenta FBiH: Podrška budžetu od dvije milijarde KM

SARAJEVO - Većina poslanika Predstavničkog doma Parlamenta FBiH podržala je danas budžet FBiH za ovu godinu u iznosu od skoro dvije milijarde KM i sa planiranim deficitom od blizu 350 miliona KM.

Budžet je veći za 11 odsto nego prošlogodišnji zbog, kako je obrazloženo iz Vlade FBiH, otplate 582 miliona KM dugova.

Brojne amandmane poslanika Vlada FBiH je razmatrala na sjednici održanoj dok je trajala pauza u Parlamentu, ali je prihvatila dva.

"Ovaj budžet je iskrena slika onoga čime raspolažemo. Ovo je krizni budžet. Ranije su frizirane neke stavke da bi neko bio prevaren, bilo MMF, bilo budžetski korisnici. Prvi put je došlo do ozbiljnog smanjivanja javne potrošnje. Uveli smo moratorij na plaćanje prekovremenog rada u komisijama. Planirano je 20 miliona KM za gradnju koridora 5c i to će biti temelj javnom preduzeću da se na osnovu njega osigura deset puta više novca. Povećan je transfer za poljoprivredu sa 54 na 78,2 miliona KM", rekao je Nermin Nikšić, premijer FBiH, obraćajući se poslanicima.

Predloženi budžet izazvao je nezadovoljstvo kod opozicije, koja ga je ocijenila nekvalitetnim i nerealnim, te procijenila da slijedi duboka ekonomska kriza, a bilo je i indirektnih poziva na ostavku Vlade.

Ante Krajina, ministar finansija FBiH, naglasio je da pola budžeta odlazi na tekuće transfere, 31 odsto na isplatu dugova, a 12,5 odsto na plate, što zajedno čini oko 95 odsto budžeta samo za ove tri stavke. Oko 60 odsto ukupnih prihoda ili 1,1 milijardu KM planira se od indirektnih poreza, iako još nije usvojen globalni okvir koji određuje koliko ovih prihoda pripada državi i entitetima.

Ovo je krizni budžet, ranije su frizirane neke stavke da bi bili prevareni ili MMF ili budžetski korisnici, rekao Nikšić

"Ocijenili smo da je bolje ići sa procjenom da će se za državu izdvojiti 802 milijuna KM, koliko je i tražio ministar financija BiH. To je blizu realnosti pa smo razradili koliko ostaje FBiH", dodao je Krajina.

Poslanici su kritikovali jer se deficit planira namiriti vrijednosnim papirima koji znače nova zaduženja. Tako se 230 miliona KM planira obezbijediti izdavanjem obveznica FBiH koje bi kupile firme u većinskom državnom vlasništvu, 60 miliona KM izdavanjem trezorskih zapisa, a 58,6 miliona KM su od Evropske komisije.

Neki poslanici istakli su i da su plate, za koje su u Vladi FBiH rekli da su ovogodišnjim budžetom smanjenje za 4,5 odsto, zapravo povećane. Zbog smanjenja osnovice za plate sa 330 na 315 KM Sindikat državnih službenika FBiH je zaprijetio generalnim štrajkom.

Mirza Ustamujić, poslanik Saveza za bolju budućnosti, kazao je da je smanjen broj zaposlenih u Parlamentu FBiH, jer se više ne plaćaju parlamentarci po isteku mandata, a da je to smanjenje pokrilo uvećanje plate administraciji.

Budžetom je za bruto plate i naknade planirano 240,6 miliona KM, što je više nego što je bilo planirano budžetom za 2011. Istovremeno, broj zaposlenih je, prema budžetu za ovu godinu, smanjen za 130 osoba.

Marinko Čavara, šef Kluba poslanika HDZ BiH, rekao je da je budžet dužnički i uvlači FBiH u veću krizu, dok je Slavica Josipović, šef Kluba poslanika HDZ 1990, kazala da deficit prelazi 600 miliona KM jer nije prikazan dug, između ostalog, prema PIO.

"Planira se 20 milijuna KM za koridor 5c, a milijarda KM je osigurana za to i ne troši se nego se plaćaju penali. Taj novac treba usmjeriti na regionalne i magistralne ceste", dodala je Josipovićeva.

O Prijedlogu budžeta FBiH za ovu godinu danas treba da se izjasni i Dom naroda Parlamenta FBiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije