BiH

Predstavnički dom smijenio zamjenika ministra odbrane BiH Seada Jusića

Predstavnički dom smijenio zamjenika ministra odbrane BiH Seada Jusića
Predstavnički dom smijenio zamjenika ministra odbrane BiH Seada Jusića

SARAJEVO - Sa 20 glasova za, 9 protiv i 3 suzdržana Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine smijenio Seada Jusića, zamjenika ministra odbrane BiH.

Pošto u prvom krugu glasanja nije bilo dovoljne entitetske većine, jer su prisutni poslanici iż Republike Srpske glasali protiv smjene Jusića.

U drugom krugu prostom većinom izglasana je smjena Seada Jusića.

Istovremeno, poslanici Predstavničkog doma su glasali za ostanak na funkcija ministra odbrane BiH Marine Pendeš i njenog drugog zamjenika Borisa Jerinića. Za smjenu Pendeševe i Jerinića glasalo je samo pet poslanika.

Ovu smjenu će morati potvrditi Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, jer po zakonu smjena se potvrđuje u oba doma a imenovanja samo u Predstavničkom

Najprije je zahtjev SBB-a da se pojedinačno glasa o smjenama odbačen, ali je nakon pauze njihov zahtjev podržala SDA.

Nakon pauzeAmir Fazlić, šef kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu BiH kazao je da je klub SDA odlučio da podrži zahtjev SBB-a da se odvojeno glasa o smjeni ministra odbrane BiH i njegovih zamjenika, te da će podržati zahtjev SBB-a za smjenu Seada Jusića .

Potom je Mladen Bosić, kao član kolegija zatražio pauzu od 30 minuta kako bi i SDS odlučio o ovom zahtjevu.

U međuvremenu kolegij Predstavničkog doma BiH usaglasio se da se odvojeno glasa o smjeni ministra odbrane i njegovih zamjenika.

Prethodno se poslanicima obratio i Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara koji je rekao da još uvijek nije dobio izvještaj Ministarstva odbrane BiH o tome da li su prekršene procedure kod odobrenja učešća Oružanih snaga BiH u obilježavanju 9. januara Dana Republike Srpske.

Stoga, kaže, nije mogao prihatiti zahtjev SBB-a za smjenu Seada Jusića zamjenika ministra odbrane BiH.

"Onog trenutka kad budem dobio izvještaj i ako u tom izvještaju bude konstatovano da su prekršene procedure ja ću odmah pokrenuti smjenu gospodina Jusića. Ako je SBB nezadovoljan radom zamjenika ministra kojeg su predložili i ako ne provodi programske ciljeve te stranke onda bi bilo pošteno da se to kaže i da sam gospodin Jusić da ostavku. Do tada ja neću ništa učiniti dok ne dobijem izvještaj", rekao je Zvizdić

Prije početka sjednice, šef kluba poslanika SNSD-a Staša Košarac rekao je da ova stranka neće učestvovati u radu Predstavničkog doma dok predsjednik ovog tijela Šefik Džaferović obavlja tu funkciju.

On je dodao da nije iznenađen stavom SDS-a da učestvuje u radu Predstavničkog doma u punom kapacitetu.

"Građani Republike Srpske nisu izabrali ovakvu vlast u BiH. Građani su birali drugu politiku koja zastupa interese Republike Srpske. Koalicioni partner SDS-a je pokrenuo inicijativu ukidanja Dana Republike Srpske. Politika SDS-a je politika urušavanja Republike Srpske i njenih institucija", rekao je Košarac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije