BiH

Prekinuta sjednica Doma naroda, Bošnjaci napustili zasjedanje

Prekinuta sjednica Doma naroda, Bošnjaci napustili zasjedanje
Foto: N.N. | Prekinuta sjednica Doma naroda, Bošnjaci napustili zasijedanje

SARAJEVO - Klub Bošnjaka u Domu naroda Parlametnarne skupštine BiH napustio je sjednicu Doma naroda nakon što je izglasano da se Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH nađe na dnevnom redu, a nakon čega je sjednica prekinuta.

"Ne želimo nikakve rizike takve vrste i prepustiti se iščekivanju, opasna bi bila stvar da ovaj zakon bude prihvaćen pa makar u jednom domu. Ovo je zakon koji udara u temelje BiH", rekao je Šefik Džaferović. delegat SDA u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Naime, zakon o Ustavnom sudu BiH prije nekoliko mjeseci predložio je Želimir Nešković, delegat SDS-a u Domu naroda Parlametnarne skupštine BiH ali nikako se nije nalazio na dnevnom redu, upravo zbog neprihvatanja Bošnjaka. Danas, Nešković je zatražio da se glasa o tome da li će se na dnevnom redu današnje sjednice naći njegov prijedlog zakona, ističući da ima pravo da predlaže zakone i da se oni moraju staviti na dnevni red.

Nakon glasanja, dnevni red je dopunjen zakonom o Ustavnom sudu BiH, a nakon čega su Bošnjaci napustili zasijedanje.

Inače, sam zakon predviđa da većinom glasova svih sudija, koja ukljčuje najmanje glas jednog sudije i reda svakog naroda. Preldoženim zakonom predviđa se i zamjena stranih sudija i to na način da trenutno troje stranih sudija dvoje mjenjaju sudije koje izabere Predstavnički dom Federacije BiH, a jednog sudiju Narodna skupština Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije