BiH

Preminuo pukovnik Zlatan Crnalić

Preminuo pukovnik Zlatan Crnalić
Foto: N.N. | Preminuo pukovnik Zlatan Crnalić

BANJALUKA - Pukovnik Zlatan Crnalić, jedan od preživjelih pilota koji su oboreni iznad Novog Travnika u februaru 1994. godine, preminuo je danas u 61. godini nakon kraće i teške bolesti.

Komemoracija će biti održana u Narodnom pozorištu Republike Srpske u ponedjeljak, 6. maja, u 10 časova, a sahrana u 12 časova na groblju Pobrđe u Banjaluci, navodi Srna.

Iza Crnalića je ostala supruga, kćerka i dvije unuke.

Crnalić je rođen u Prijedoru, a školovao se na Vazduhopolovnoj gimnaziji u Mostaru u 18. klasi. Odmah po završetku, 1982. godine, upisao je 35. klasu Vazduhoplovne vojne akademije u Zadru, koju je četiri godine kasnije završio u zvanju pilot aviona i činu potporučnik.

Početkom raspada Jugoslavije profesionalni put pilota je nastavio uz svoju jedinicu i u avgustu 1992. godine se prebazirao na aerodrom "Mahovljani" kod Banjaluke.

Za doprinos naporima i borbi u Vojsci Republike Srpske odlikovan je Karađorđevom zvijezdom drugog reda od Predsjednika Republike Srpske.

On je 28. februara 1994. godine, tokom izvođenja jednog od letova u direktnom okršaju sa američkim "F-16" iz snaga NATO-a i pored velikih oštećenja uspio bezbjedno da vrati svoj avion na aerodrom polijetanja.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je telegram saučešća porodici preminulog pukovnika Crnalića za koga je rekao da je dao značaj doprinos odbrani Republike Srpske.

"Sa velikim žaljenjem sam primio vijest o smrti pukovnika Crnalića, velikog patriote koji je dao značajan doprinos u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu i odbrani Republike Srpske", rekao je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović uputila je telegram saučešća porodici preminulog pukovnika Crnalića.

Cvijanovićeva je navela da je sa žaljenjem primila vijest o smrti pukovnika Crnalića, pilota heroja, koji u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu odano i časno branio nebo Republike Srpske.

"Porodici Crnalić, prijateljima i saborcima upućujem izraze najdubljeg saučešća", navodi se u telegramu srpskog člana Predsjedništva BiH.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković uputio je telegram saučešća porodici preminulog pukovnika koji će, kako je istakao, ostati upamćen kao veliki čovjek i heroj.

"Sa žaljenjem sam primio vijest o smrti pukovnika Zlatana Crnalića, velikog patriotu i rodoljuba", naveo je premijer Srpske koji je telegram uputio u svoje i u ime Vlade Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije