BiH

Presuda Kličkoviću i Drljači 29. aprila

Presuda Kličkoviću i Drljači 29. aprila
Presuda Kličkoviću i Drljači 29. aprila

SARAJEVO - Izricanje presude pred Sudom BiH Gojku Kličkoviću i Mladenu Drljači, optuženima za zločine u Bosanskoj Krupi, zakazano je za 29. april.

Odbrana je u završnoj riječi zatražila od Apelacionog vijeća Suda BiH da oslobodi krivice optužene, javlja Birn.

"U poziciji kada nema dokaza da je postojao plan, te da su optuženi htjeli izvršiti taj plan, mislim da Sudu ne ostaje ništa drugo već da ih oslobodi", rekao je Milan Trbojević, branilac Mladena Drljače, koji je na ovom suđenju iznio završne riječi za obojicu optuženih.

Trbojević je rekao i da se ne slaže sa navodima Tužilaštva BiH prema kojima su Kličković i Drljača optuženi za udruženi zločinački poduhvat.

"Izražavamo protivljenje konstrukciji udruženog zločinačkog poduhvata, kojeg nema ni u Krivičnom zakonu SFRJ, a ni u Krivičnom zakonu BiH", rekao je Trbojević.

Prvostepenom presudom Suda BiH, izrečenom u novembru 2010. godine, Kličković i Drljača su oslobođeni optužbe da su učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu, čiji je cilj bila podjela opštine Bosanska Krupa i stvaranje teritorije koju će u apsolutnoj većini naseljavati Srbi.

U maju 2012. godine Apelaciono vijeće ukinulo je prvostepenu presudu kojom su Kličković i Drljača oslobođeni, te naložilo obnavljanje suđenja.

Tužilaštvo BiH smatra da je Kličković bio predsjednik ratnog Predsjedništva i komandant Kriznog štaba Srpske opštine Bosanska Krupa, a Drljača predsjednik Vijeća Privremenog vojnog suda u Jasenici.

Odbrana je podsjetila i da je prvostepenom presudom Suda BiH pravilno zaključeno da "nema učešća optuženih" u napadu na Bosansku Krupu, kako se navodi u optužnici.

"U prvostepenoj presudi nema ni najmanje pozitivne pažnje prema navodima odbrane, ali je moralo biti zaključeno da napada, a posebno napada uz učešće optuženih, nema", rekao je Trbojević.

On je naglasio da bi optuženi već davno bili osuđeni da je bilo dokaza, navodeći primjer kako je protiv Kličkovića u posljednje dvije decenije podignuto više optužnica zbog dešavanja u Bosanskoj Krupi.

Trbojević je podsjetio i da je Srpska opština Bosanska Krupa konstituisana na području gdje je srpsko stanovništvo bilo u većini, i gdje je bilo malo Bošnjaka, tako da nije bilo potrebe da se to stanovništvo progoni.

"Tužilac tvrdi da nije važno ko je prvi napao, već da su važne posljedice. Posljedice su važne, ali je i ko je napadač. Tužilac ignoriše postojanje zatočenih Srba u Cazinu i drugim mjestima, srpske žrtve... Optužnica ignoriše aktivnosti druge strane u sukobu", rekao je Trbojević.

Na početku suđenja, Kličkovićev branilac Duško Tomić kratko se obratio Apelacionom vijeću, navodeći da je optuženi spašavao komšije, te da nema dokaza prema kojima on može biti osuđen.

Kličković i Drljača nisu iznosili završnu riječ, već su rekli da ostaju pri završnim riječima iznesenim u prvostepenom postupku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije